≫ 

"Oni su savršeni susedi": Otkrio da mu je pored kuće napušteno groblje, pa odlučio da ga restaurira

Tokom istraživanja je otkrio da groblje datira barem iz 1850. godine i da je trenutno na njemu sahranjeno između pet i osam osoba

  • 0
Napušteno groblje Foto: gofundme.com

Muškarac iz Tenesija ostao je zatečen kada je sasvim slučajno saznao da je imanje koje se nalazi špored njegove kuće zapravo vekovima staro groblje.

Ken Sojer ispričao je kako je planirao da svojoj kući doda nadstrešnicu za automobil kada ga je grad obavestio o skrivenom groblju u susedstvu.

- Rekli su "obavezno je napravite na metar i po od groblja". Kada sam to čuo, pomislio sam "od čega?" - priseća se on.

Sojer je objasnio da nije imao predstavu da su grobna mesta udalejna samo nekoliko metara od njegove kuće, jer je područje zaraslo u biljke.

Međutim, kako kaže, ovu činjenicu je "samo prihvatio kao nešto interesantno" i od tada se udružio sa lokalnim istoričarima i Projektom obnove istorijskog groblja iz Nove Engleske, kako bi saznao više o njemu.

Tokom istraživanja je otkrio da groblje datira barem iz 1850. godine i da je trenutno na njemu sahranjeno između pet i osam osoba.

Takođe je saznao da je ono nekada pripadalo porodici Karoters, a sada planira da ga obnovi, iz poštovanja prema mrtvima.

- Za mene su ovo zaboravljeni ljudi. Mislio sam da je ovo moja prilika da više ne budu. Sve dok živim ovde, groblje će da bude uređeno - kaže on.

Kako bi finansirao projekat restauracije, Sojer je otvorio stranicu za donacije, na kojoj je otkrio više informacija o groblju i objasnio zbog čega želi da pomogne.

"Na ovom groblju sahranjeni su neki od potomaka prvih doseljenika u Tenesi. Kada sam saznao za groblje, pomislio sam kako je tužno što nikoga nije briga za ove ljude. Ne treba da budu zaboravljeni i verujem da mrtvi zaslužuju lepo i ugledno počivalište. Gradska evidencija ne pokazuje ko je vlasnik imanja i dobio sam zeleno svetlo da ga očistim. Pred nama je dug put", napisao je.

Ken je do sada iz sopstvenog džepa platio oko 500 dolara za početak restauracije, a prikupio je još 1.360. Nada se da će više ljudi da donira za završetak projekta.

Prijatelji su pokušali da ga ubede da se preseli, ali on tvrdi da ne može ni da zamisli bolju životnu situaciju.

- Prijatelji mi kažu da mogu da prekinem ugovor o stanovanju ako mi nisu rekli za groblje. Ali ja sam pitao zbog čega bih to uradio. Ne moram da brinem o glasnim žurkama komšija. Oni neće pozajmljivati stvari. Oni su savršeni susedi - rekao je Sojer novinskoj agenciji.

Video: Započeta izgradnja groblja za kućne ljubimce u Beogradu: Pogledajte kako sve izgleda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA