≫ 

Renovirali kamenu kuću staru 100 godina, pamet staje od lepote: Raj u Debeljaku od 33 kvadrata

Od stare kuće ostali su samo isti kameni zidovi, a sve što je unutra i oko nje urađeno svedoči da ljubav, želja i mašta zaista mogu sve

  • 14
Kuća porodice Dereh Marenjak Kuća pre početka radova Foto: Monika Dereh Marenjak

U selu Debeljak, do pre nekoliko godina, stara kamena kuća teško je odolevala rubu vremena. Stajala je tu čitav vek, služila je tek kao štalica, u kojoj su bila stara volovska kola. Međutim, porodica Dereh Marenjak imala je drugu viziju. U ta 33 kvadrata videli su svoj raj. Nije prošlo mnogo, Ivan je zajedno sa suprugom, ćerkom i zetom počeo da smišlja kako bi staru kuću mogao da renovira.

U martu 2018. godine u ovom mestašcu kraj Zadra krenuli su u ozbiljan projekat, sa željom da u toj kući Ivan i supruga Monika provedu svoje penzionerske dane. Nažalost, Ivan ih je nakon mesec dana zauvek napustio.

- Kuću smo kupili početkom 2017. godine, kao malu štalicu. Prethodni vlasnici su nam rekli da je stara više od 100 godina. Moj tata je bio inovator svega. Tu je trebalo on i mama da uživaju u penziji. Roditelji, suprug i ja smo dugo planirali kako ćemo je renovirati. Nažalost, tata je preminuo nakon mesec dana... - započinje priču za Telegraf.rs Ivanova ćerka koja nosi isto ime kao i majka.

Iako je bilo teško, Monika Dereh Marenjak i njen suprug Igor odlučili su da kuću završe. Posle četiri meseca, njena majka u istu je mogla da se useli. Stim što su od stare kuće ostali samo isti kameni zidovi, a sve što je unutra i oko nje urađeno samo svedoči da ljubav, želja i mašta mogu sve.

- Unutrašnji deo kuće ima 33 kvadrata. Stari kamen smo ostavili, krov smo ceo zamenili, grede isto. Bio je zaista izazov srediti enterijer, da bude funkcionalno, jer je maleno. Unutrašnjost se sastoji od jedne prostorije i kupatila. Kupatilo je moderno uređeno, tako smo i hteli da bude malo kontrast od svega ostalog - priča nam Monika.

A u svemu ostalom je draž, jer su pazili da ne uruše vekovni duh ove lepotice.

- Baš smo pazili da sve ostane u retro štihu, od šporeta, slavine... U zidovima su bili prozorčići koje smo ostavili baš takve kakvi su i bili. Kroz celu kuću je postavljeno podno grejanje, čak i u tušu na podu - kaže naša sagovornica.

Kako ne bi uništili kamene zidove, dovijali su se na različite načine.

- Kablove od struje smo vukli tako da se ne vide, oko kamena ispod fuge - objašnjava Monika.

Iako malena, ova kuća ima sve, a svaki detalj je sa pažnjom biran.

- Unutrašnjost je zamišljena kao jedna mala prostorija sa kupatilom, u kojoj je kuhinja koja se sastoji samo od ostrva, tu su krevet i mala fotelja kao dnevni boravak. Zidovi su promera skoro 60 cenitmetara, ali smo adaptirali kamen, i crep uskladili sa njim što je podiglo celu priču... Svo četvoro smo dugo dugo planirali kako ćemo kuću srediti i mislimo da smo je baš tako savršeno i napravili. Hteli smo da kuća cela ostane takva kakva je spolja i iznutra što se tiče kamena. Sav nameštaj je nov, a ostrvo smo pravili po meri - dodaje naša sagovornica.

Ono što upotpunjuje ovu idilu jeste i prelepo dvorište, koje je takođe sa ukusom sređeno.

- Kad smo kupili kuću u njoj su se nalazila i stara konjska kola koja smo pretvorili u mali vrt sa cvećem i kamenom - kaže Monika.

U dvorištu sad svi uživaju, a deca najviše, koja se stalno tu igraju kada dođu u posetu baki. I dok stvaraju nove uspomene, Moniki u sećanju ostaje jedna anegdota iz perioda kada su renovirali ovo zdanje.

-  Kad smo skinuli stari krov, pravili smo čobanac, a kiša je taman počela da pada. Međutim, niko nije odustao od čobanca. Jeli smo ga iako je bio pljusak, pod kišobranima - kaže Monika.

U kuću je uloženo mnogo, ali najviše ljubavi i truda. Ipak, sa radovima još nije gotovo.

- Još imamo puno toga da uradimo, ali u svakom delu i kutku našeg malog raja uloženo je puno ljubavi i napornog rada - zaključuje naša sagovornica.

Video: Ivana za manje od 100 evra renovirala kupatilo: Sve unutra izgleda kao novo, a nije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mirko

    18. april 2021 | 09:20

    SVAKA VAM ČAST...SUPER STE TO URADILI....KUCA JE BAŠ LIJEPA....UŽIVAJTE U NJOJ

  • Ceca

    18. april 2021 | 09:55

    Baš lepo uradjeno. Zadržan je duh nekog davnog vremena a sve je opet tako funkcionalno. Vredelo je truda koji ste uložili.

  • Balkanski spijun

    18. april 2021 | 10:29

    A kad sede onako zajedno odma sam se setio naseg najboljeg filma Braca po materi !!!! Sve u svemu svaka cast, oziveli ste nesto zaboravljeno ..da se ja pitam sve bi kuce bile brvnare kamene ili od blata kao nekad.!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA