• 0
 ≫ 

Sova Burito, ruska Jutjub zvezda: Jolka ne voli da leti, obožava miševe i živi u stanu sa "cimerkom"

 ≫ 

Njena visina je, prema rečima vlasnice, oko 55 centimetara i teška je nešto više od 3 kilograma, a raspon njenih krila može dostići i do 1,8 metara

  • 0
Sova Printskrin: Youtube/Yoll the Eagle-Owl

Da li biste se ikada odlučili da živite sa gušterom, mačkom, dve male i jednom velikom sovom u jednom stanu? Video jedne Ruskinje u kom objašnjava kako izgleda živeti sa divljom sovom i kakve su njene navike izazvao je veliki broj reakcije na Jutjubu.

Snimak u kom mala sova umotana u platno u obliku burita pokušava da gricne prst svoje vlasnice za tri godine skupio je više od 30 miliona pregleda na Jutjubu. Posle odgledanog videa mnogi su bili oduševljeni i poželeli istog ljubimca za sebe. Međutim, da li je lako imati sovu za kućnog ljubimca?

Jolka, ili Burito sova kako su je na društvenim mrežama nazvali, rase je orao sova i rođena je u maju 2014. godine. Njena visina je, prema rečima vlasnice, oko 55 centimetara i teška je nešto više od 3 kilograma. Raspon njenih krila može dostići i do 1,8 metara.

Ono što je zanimljivo jeste da ova vrsta sove može da živi između 40 i 60 godina, za razliku od psa i mačke čiji je prosečni vek nešto više od 10 godina. Ovo treba uzeti sa rezervom jer u prirodi retko koja orao sova uspe da doživi ovako duboku starost.

Ime Jolka potiče iz jezika Komi i u prevodu znači "šumski potok". Iako su mnogi mislili da je sova dobila ime po ruskoj reči za novogodišnju jelku, u pitanju je ipak reč iz Komi jezika.

Orao sova nastanjuje Evropu i Aziju, a posebno vole da borave u tundrama i stepama. Jolka živi sa svojom vlasnicom u stanu, a kada kuća u selu bude gotova plan im je da se presele tamo, jer će Jolka tako imati više prostora za sebe.

Mnogi su se pitali odakle vlasnici ideja da udomi baš sovu. U videu ona objašnjava da je Vlada Rusije pre nekoliko godina pokrenula projekat naseljavanja novih mladunčadi sova i finansirala je hranu i ostale potrepštine za njih. Odjednom vlasti su naglo prekinule ovaj program, a sove su stavljene na prodaju. Njen prijatelj koji je bio zadužen za brigu o sovama, poklonio joj je jedno mladunče, a ona je pokrila troškove ugovora.

- Od kako sam je uzela imala je zdravstvene probleme kao što je urođena pneumonija. Ja i veterinarka smo je dugo lečile. Sada je bolje, ali i dalje s vremena na vreme ima probleme sa plućima - kaže vlasnica.

Iako je sova orao divlja vrsta, postoji nekoliko razloga zašto je ovoj vrsti teško da živi u divljini.

- Kao prvo, ona se ne plaši ljudi, navikla je da živi sa njima. Čak i da uspe sama da se hrani, nastavila bi da živi blizu ljudi, a oni bi je možda iz straha ubili. Ona je već treća generacija sova koja živi u odgajivačnici, nikako ne pripada divljini - kaže ona.

Jolka je odličan letač, mada prema rečima njene vlasnice, ne voli baš da leti.

- Jako je lenja. Ona je poput onih ljudi koji radije negde idu kolima nego pešaka, ili onih koji bi radije sedeli kod kuće za kompjuterom, nego otišli da trče. Nekad je toliko mrzi da leti, da ja moram da je nateram na to da bi ostala zdrava. Njoj letenje pomaže da joj krila ostanu snažna, a pomaže i u jačanju njenih pluća - kaže njena vlasnica u videu.

Ona dodaje da sove ne umeju da pokažu ljubav kao što to rade psi i mačke, ali to što Jolka dozvoljava njoj, njenoj mački, dvema malim sovama i gušteru da žive u stanu sa njom, koji ona smatra svojom teritorijom, na neki način je znak ljubavi.

- Svesna je da sam veća i jača od nje, pa izbegava da se kači sa mnom. Ne ispoljavamo agresije jedna prema drugoj i trudimo se da normalno živimo. Ja noću spavam na krevetu, ona provodi vreme kako ona želi i ne uznemirava me. Nekad ume da bude agresivna prema drugim ljudima dok ja nisam tu, jer pokušava da ih izbaci napolje. Živimo kao ravnopravne cimerke, ne uznemiravamo jedna drugu i super nam je - dodaje ona.

Za razliku od psa koji vole da se druže, sove su vrlo asocijalne, žive ili same ili u paru. Jedino od životinja toleriše njenu mačku, mada se nekada zabavlja tako što je plaši.

- Trudim se da Jolka redovno jede, tako da nema želju da ikoga napada kako bi ga pojela. Ukoliko je nedelju dana ne bih nahranila, verovatno bi pokušala da pojede mačku. Ne obraća čak pažnju ni na guštera u terarijumu i male sove, koje bi inače, da su u prirodnom okruženju verovatno pojela. Divlje sove orlovi u prirodi jedu sve ono što mogu da uhvate od miša, preko zeca, mačke, malih pasa, ježeva, kornjača i nekih vrsta zmija - kaže ona.

- Jako voli da jede piliće koji su se tek izlegli, ali to izbegavam da joj dajem. Dobija ih samo kad je bolesna i potrebno joj je nešto da podigne snagu. Retko jede miševe, njih više jedu male sove. Da biste nahranili jednu sovu neophodno je da imate sedam miševa ili jednog pacova. Dok je bila mladunče volela je ćureće vratove da jede, oni su zdravi za njih jer se u njima nalazi dosta kostiju koje su bogate kalcijumom, ali ih više ne voli - ističe vlasnica.

Kada ste sve ovo pročitali, da li biste mogli da zamislite sebe kao vlasnika sove? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari