Princ Filip je iza sebe ostavio nasledstvo od 11 miliona evra, otkriveno i kome će pripasti

Bogatstvo vojvode od Edinburga akumuliralo se tokom njegove karijere u mornarici, kao i poslovima unutar porodice

  • 7
Prince Philip, Princ Filip Foto: Tanjug/AP

Princ Filip preminuo je 9. aprila 2021. godine, a iza sebe ostavio pozamašno nasledstvo. Prema pisanju britanskih medija, radi se o 11 miliona evra (10 miliona funti).

Bogatstvo vojvode od Edinburga akumuliralo se tokom njegove karijere u mornarici, kao i poslovima unutar porodice, ali ono je uglavnom činila imovina i vredni predmeti. Princ je imao i portfelje deonica i imovine, zajedno s vrednom zbirkom umetnina i retkih knjiga.

Deo predmeta iz vojvodinog nasledstva ostaće kod njegove supruge, kraljice Elizabete II, a za deo se već zna naslednik.

Naime, njegovi poniji i tamnozelena kočija pripašće njegovoj 17-godišnjoj unuci, ledi Luiz. Ona je oduvek delila dedonu ljubav prema vožnji sportskih kočija, a sam princ Filip viđen je kako je ponosno gleda na takmičenju Royal Windsor Horse Show u 2019. godini, gde je zauzela treće mesto.

Princ Edvard Sofi grofica Ledi Luiz (u sredini) sa roditeljima Foto: Tanjug/AP

Ledi Luiz ćerka je princa Edvarda i Sofi Veseks, a konji i kočija nisu jedino što će naslediti od svog pokojnog dede.

Najmlađi kraljičin i Filipov sin, princ Edvard od oca će naslediti njegovu titulu vojvode od Edinburga, ali tek nakon što kraljica umre, prenosi 24sata.hr.

Kada se princ Edvard 1999. godine oženio sa Sofi, njih dvoje dobili su titule grofa i grofice od Veseksa. Bakingemska palata već tada je najavila da će Edvard jednog dana naslediti svog oca.

Princu Edvardu ovo neće biti veliki problem jer je ranije krenuo očevim stopama preuzimajući mnoga pokroviteljstva. Jedno od njih je mesto poverenika prestižne nagrade vojvode od Edinburga kao i pokrovitelj Međunarodnog festivala u Edinburgu.

No, uglavnom sve na imanju princa Filipa će pripasti kraljici, što znači da se porez na nasledstvo neće plaćati prema zakonu koji dopušta neoporezivo nasleđivanje supružnika.

Video: Sahranjen princ Filip: Supruga kraljice Elizabete ispratili njegovi najbliži

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA