Plaža je izgledala kao da je prekrivena džinovskim biserima, istina je sasvim drugačija

Na plaži, koja je udaljena oko 300 kilometara od Buenos Ajresa, u nedelju su meštani ugledali neobičan prizor

  • 1

Brojni stanovnici Argentine proveli su ovaj vikend na prelepoj plaži Mar del Plata, ali ne da bi uživali na suncu, već da bi izbliza gledali "džinovske bisere" na pesku.

Na plaži, koja je udaljena oko 300 kilometara od Buenos Ajresa, u nedelju su meštani ugledali neobičan prizor. Mar del Plata bila je prekrivena sedefasto belim lopticama koje podsećaju na velike bisere. Na hiljade loptica ležalo je na plaži, ali kako se na kraju ispostavilo, nisu u pitanju biseri, već jajašca morskog puža.

- Embrione puža Adelomelon brasiliana obično možemo videti na obalama, ali ne u ovolikom broju - objasnio je biolog Alehandro Saubidet.

Ovi puževi žive kod obala Brazila, Urugvaja i Argentine, a mogu porasti i do 20 centimetara dužine.

- Embrioni se uglavnom pronalaze na velikim dubinama, ali usled plime i vetra nekada ih more izbaci na obalu - objašnjava Saubidet.

Iako izdaleka izgledaju kao biseri, izbliza se vidi da je mehur ispunjen tečnošću i vazduhom. Kada pužići sazru, probijaju opnu i kreću da mile natrag ka vodi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA