≫ 

Dragocena tijara španske kraljice na aukciji: Očekuju se astronomske ponude, do tri miliona dolara

Na aukciji koja je zakazana za 11. maj su i drugi veličanstveni dijamanti i drago kamenje

  • 0
Sotbi, aukcija, kraljevski dragulji, tijara, Switzerland Auction Foto: Tanjug/AP

Na aukciji kuće "Sotbi", sledeće nedelje biće i tijara koja je bila u vlasništvu generacija italijanske kraljevske porodice i pripadala španskoj kraljici.

Očekuje se da će na nadmetanju u Ženevi cena tijare dostići dva do tri miliona dolara.

Tijara datira iz druge polovine 19. veka i bila je dar Mariji Vitoriji del Poko povodom venčanja 1867. godine sa Amadeom Savojskim, koji je kasnije postao kralj Španije.

Sadrži veliki broj dijamanata i prirodnih bisera, a početna cena je procenjena na milion do milion i po dolara, preneo je Rojters.

- Reč je o predivnom komadu koji ima i istorijsku vrednost. Pripadao dinastiji Savoja više od 150 godina - rekao je Benua Repelan, šef prodaje dragulja u "Sotbiju".

Na aukciji koja je zakazana za 11. maj su i drugi veličanstveni dijamanti i drago kamenje.

Među njima su safir iz tridesetih godina prošlog veka, dijamantski broš sa najvećim kašmirskim safirom koji se ikada pojavio na aukciji, ovalni dragulj od 55,19 karata i kašmirski safir od 25,97 karata.

- Očekuje se da će broš dostići cenu između dva i tri miliona dolara. Bio je u vlasništvu naslednice bogatstva Ginisove pivare - izjavio je Olivie Vagner, direktor odeljenja za nakit u "Sotbiju".

Vagner je objasnio da su kašmirski safiri vrlo traženi i retki, jer su otkriveni tek krajem 19. veka, a eksploatisani su iz rudnika svega 20 godina, pa je jedini mogući način da se dođe do nekog od njih - aukcija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA