Godinama je čuvala tajnu o svom poslu tokom rata: Sad pomaže komšijama da dešifruju nacističko pismo

- Roditelji su mi umrli, a nikada nisu saznali šta sam radila tokom rata - rekla je Mardž

  • 0
tjuringova mašina za dešifrovanje

Foto: Profimedia/JIM RUYMEN/UPI

Bračni par je renovirajući kuću, ispod podnih dasaka pronašao tajne šifrovane poruke iz Drugog svetskog rata. Sada uz pomoć svoje komšinice pokušavaju da reše misteriju ovog pisma. Ona je dugo krila da je tokom rata radila u čuvenom parku Blečli na dešifrovanju nemačkih kodova.

Džon i Val Kembel tokom renoviranja svog doma otkrili su neobičan paket. Kada su ga otvorili shvatili su da potiče iz Drugog svetskog rata, a u njemu su se nalazile cigarete, šibice, kesice šampona, kutija sa osiguračima, tablete za grlo, pa čak i karta za javnu kuću. Ono što je paru privuklo najviše pažnje jeste šifrovana poruka u koverti, koja je tokom vremena pomalo izbledela, a neke delove oštetili su i miševi.

Par je tada shvatio da pismo i paket najverovatnije pripadaju nemačkom vojniku iz Drugog svetskog rata, koji se tokom četrdesetih godina skrivao u njihovoj kući. Džon je pročitao da je pismo adresirano na Ernsta Baktelija, međutim sadržaj poruke je ono što ga je intrigiralo. Zato su pozvali svoju komšinicu Mardž Dodsvort da im pomogne.

Ona je naime, tokom rata radila na Tjuringovoj mašini pomoću koje je dešifrovana čuvena enigma. Mardž je u izjavi za Britanski Metro, prvi put posle više od 70 godina otvoreno ispričala kako je izgledao njen posao tokom rata.

Ovo je bio prvi put posle toliko vremena da ona ponovo radi posao o kom je toliko dugo morala da ćuti.

-  Kada sam prvi put videla ovo pismo shvatila sam da mi je neophodna mašina da bih ga dešifrovala. Te mašine su nekada bile jako bučne i toliko velike da sam jedva na prstima mogla da dohvatim njihov vrh.

Mardž je ja samo 18 godina postala član Ženske kraljevske pomorske službe, poznatije kao "Wrens".

- U to vreme sa toliko godina morali smo da se prijavimo za posao ili vojnu službu. Ako to sami ne uradite, regrutovaće vas. Moj otac je bio u mornarici, pa sam uspela da uđem u jedinicu bez ikakvih problema - priseća se Mardž.

Ona je dodala da je šest nedelja trajala početna obuka koja je podrazumevala naporan rad i česta guljenja krompira koja su joj najteže pala. Posle obuke svako od njih odlaze na razgovor gde im saopštavaju u kojoj jedinici počinju da rade.

- Rečeno mi je da ću raditi nešto tajno i da moram da potpišem ugovor o službenim tajnama. Dok sam to potpisivala na stolu je bio i pištolj, u takvim situacijama ne možete da kažete ne - ispričala je Mardž.

Obaveštena je da će raditi u Istkotu, na početku parka Blečli, koji je u tom trenutku bio prepun i nije mogao da primi još ljudi. U ovom parku tokom rata smešteni su timovi koji su bili zaduženi za dešifrovanje nemačkih poruka. Jedna od najuspešnijih svakako je enigma koju je dešifrovao matematički genije Alan Tjuring.

Ona je radila potpuno isti posao sa istim mašinama i teleprinterom, a ono što uradi predavala je nadređenima u Blečliju.

- Bubnjevi označeni sa svakim slovom abecede rotirali su se promenljivom brzinom da bi otkrivali kodove, a kada se okretanje zaustavi, slova koja se prikažu, možda su rešenje zagonetke - priča Mardž.

Vazduhoplovne trupe su proveravale kod, međutim on je često imao greške zbog raznih kvarova i ukrštanja žica prilikom rada mašine.

- Kada se sitne žice zaglave morali smo sami da ih nameštamo pincetama. Često su me roditelji kada dođem kući pitali zašto su mi takve ruke, ali na žalost nikada to nisam smela da im otkrijem - kaže ona.

Ona i njene kolege su za vreme rata potpisali ugovor koji je zahtevao da do kraja života moraju da ćute o tome gde su radili, ali su nakon 50 godina obavešteni da se Zakon o službenim tajnama više ne primenjuje.

- Moj suprug Bert je radio u mornarici i saznao je gde sam radila samo nekoliko godina pre nego što je umro. Nikada nismo razgovarali o tome, i dalje mi je teško da o tome pričam. Pre nego što se rat završio, u Blečliju su znali da uskoro dolazi kraj rata jer je stizalo sve manje poruka- priča Mardž.

- Roditelji su mi umrli, a nikada nisu saznali šta sam radila tokom rata - rekla je Mardž.

Ona i njen suprug tokom karijere u vojsci selili su se po Velikoj Britaniji više od dvadeset puta, pre nego što su se za stalno preselili u Džonov i Valin kraj.

Kada su Kembelovi pronašli kod znali su kome treba da se obrate za pomoć. Pre dve godine počeli su projekat dešifrovanja, ali su ubrzo odustali. Međutim, komšije su se tokom pandemije vratile na posao i sada provode vreme pokušavajući da odgonetnu tajnu koja više od 70 godina čeka da bude otkrivena.

- Pitali smo se šta da radimo sa slobodnim vremenom, pa sam se setio papira sa kodom i pomislio da pre nego što umrem želim da saznam šta piše u pismu- rekao je Džon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA