Brat i sestra geniji: Naučili da računaju i čitaju do treće godine, imaju IQ veći od Ajnštajna

Spadaju u jedan odsto populacije koji je na Mensa testu ostvario najviši rezultat

  • 1
Jessica Casey

Foto: Facebook/Amy Casey

Džesika Kesi, koja je sa tri godine naučila da deli brojeve, sa godinu dana da čita, postigla je maksimalan broj poena na Mensa testu. Dvanaestogodišnja devojčica je na IQ testu postigla više od projektovanih rezultata Alberta Ajnštajna i Stivena Hokinga. Njen stariji brat Harison koji ima 15 godina, kada je bio njenih godina takođe je postigao iste rezultate.

Njeni rezultati  svrstavaju je među 1 odsto populacije i zahvaljujući svojim postignućima postala je članica elitnog društva Mense. Učenica osnovne škole rekla je da je zadovoljna rezultatima testa, međutim, smatra da možda nije trebalo da prethodno vežba. Njen stariji brat Harison koji ima 15 godina, kada je bio njenog uzrasta takođe je postigao iste rezultate.

Džesika kaže da voli školu i nikada tokom školovanja ne preskače nastavu, a omiljeni predmeti su joj likovno i engleski jezik.

- Pretpostavljam da ću se u Mensi dobro snaći. Prilično sam opuštena osoba - rekla je ona.

Njoj je drago što se ovog proleća škola ponovo otvorila jer može da provodi više vremena sa svojim prijateljima. To što je neko vreme provela učeći od kuće nije previše uticalo na njen akademski rad.

- Učenje od kuće je dosta fleksibilnije, nismo imali sve časove uživo preko interneta, pa nisam morala određene predmete da radim baš u to vreme, ali smo morali puno da učimo. Bilo mi je drago što sam ponovo bila sa profesorima i drugarima - kaže Džesika.

Ona dodaje da se sa starijim bratom lepo slaže. Iako je Harison planirao da neke završne ispite za srednju školu polaže još prošlog leta, morao je to da odloži jer je otkazano kada i svi ostali ispiti.

Kada devojčica ne uči, voli da provodi vreme slušajući muziku i čitajući knjige. Već kroz osnovnu školu čitala je "Igre gladi", a trenutno uživa u knjizi "Džejn Ejr".

Iako je mnogi upoređuju sa genijima poput Alberta Ajnštajna i Stivena Hokinga, ona kaže da je to preterivanje. Oni nikada nisu radili Mensine testove, ali se procenjuje da je njihov intelekt ispod 162, koliki je maksimalan broj poena na ovom prestižnom testu. 

Harisonova i Džesikina majka, koja je po struci mašinski inženjer, kaže da su ona i suprug, još dok su njihova deca bila mala, shvatili da su posebno nadareni.

- Oboje su pokazali sposobnost čitanja i računanja pre nego što su napunili tri godine- kaže ponosna majka.

Džesika je obavila Mensa test, koji se sastoji od dva IQ testa koja su standardna za industriju. Svako ko je stariji od 10 i po godina može da polaže test, ali se prilikom merenja rezultata u obzir uzimaju i godine ispitanika, piše Wales Online.

Ana Klarkson iz Mense rekla je da je devojčicin rezultat od 162 najviši koji može da postigne neko ko je mlađi od 18 godina - za odrasle je 161.

- To ne znači da je nemoguće biti inteligentniji. Psiholozi koji su osmislili test veruju da skaliranje preko 162 ne bi bilo dovoljno precizno, pa je samim tim i besmisleno - rekla je Klarkson.

Džesika i njen brat nisu jedina deca koja su postigla visoke rezultate na ovom testu, ali svakako spadaju u jedan odsto populacije koji ima ovako visok nivo inteligencije.

- Poželela bih dobrodošlicu Džesiki u Mensu. Ovde se pridružuje zajednici tinejdžera i mladih ljudi čiji broj članova svakodnevno raste. Nadam se da će iskoristiti sve mogućnosti koje članstvo pruža i da će ovde steći nove prijatelje i naučiti nove stvari- rekla je Klarkson.

Video: Devojčica-genijalac naučila je da čita i piše pre nego što je i prohodala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Hrvat

    2. avgust 2021 | 00:53

    Ajnštajn je bio šarlatan i falsifikator svoje žene Mileve koja je bila istinski genije.Poznato je da su Srbi po svemu specifican narod i da među svojim narodom imaju svetske i istorijske genije u svim oblastima i tu ostatak sveta ne moze nista osim da ih koristi,da im se divi ili da ih mrzi i istrebljuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA