≫ 

Kina pravi granicu na Mont Everestu zbog korone

Još nije jasno kako će biti nadgledana granica na vrhu, koji je malo, opasno i negostoljubivo mesto veličine trpezarijskog stola

  • 0
Mont Everest Foto: Pixabay/free photos

Kina će odrediti liniju razdvajanja na vrhu Mont Everestu kako bi sprečila mešanje alpinista sa nepalske strane i onih koji se penju na vrh sa tibetanske strane iz mera predostrožnosti zbog velikog porasta obolelih od kovid-19 u Nepalu, javila je danas kineska državna televizija.

Bazni kamp sa nepalske strane na Mont Everestu je pogođen slučajevima korona virusa krajem aprila, preneo je Rojters.

Nepalska vlada, koja zavisi od planinarske sezone, tek treba da otkaže prolećnu penjačku sezonu, uglavnom od aprila do početka juna, kada je sezona monsuna.

Još nije jasno kako će biti nadgledana granica na vrhu, koji je malo, opasno i negostoljubivo mesto veličine trpezarijskog stola.

Mali broj vodiča sa tibetske strane će se popeti na Mont Everest i odrediti "liniju razdvajanja" na vrhu kako bi zaustavili bilo kakav kontakt između planinara sa obe strane vrha, javila je kineska agencija Sinhua, citirajući tibetanski sportski biro.

Grupa od 21 državljana Kine su na putu ka vrhu sa tibetanske strane.

Nije jasno da li će tibetanski planinari biti oni koji sprovode i nadgledaju liniju razdvajanje ili će ostati u takozvanoj zoni smrti da čuvaju liniju, na mestu gde su mnogi umrli zbog nedostatka kiseonika.

Vrh visok 8.848 je mala oblast prekrivena snegom, gde jedva može da stane pet, šest ljudi sa sve vodičima.

Kina je zabranila penjanje na Mpnt Everest sa tibetske strane od početka izbijanja pandemije prošle godine, zbog bojazni od širenja kovid-19.

Turisti u živopisnom području Everesta u Tibetu su takođe sprečeni da dođu do baznog kampa sa tibetanske strane.

U Kini je danas objavljeno da je 8. maja registrovano osam novih slučajeva korona virusa, među kojima su i putnici iz inostranstva, dok je Nepal zabeležio 9.023 slučaja u petak, što je najveći broj inficiranih u jednom danu u toj azijskoj zemlji.

Video: Nepalska hvataljka kao iz crtaća za sve pobegulje iz karantina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA