Za ovu oronulu kuću traže bogatstvo i to samo zbog čuvene Marije: Ova vikendica vredi 790.000 evra

Procenjuje se da će u kuću morati da bude uloženo oko 200.000 evra

  • 3
Marija Salomea Sklodovska Kiri i Pjer Kiri, kuća Kuća u kojoj su uživali Pjer i Marija Kiri Foto: Tanjug/AP

Premijer Poljske dao je nalog vladi da u Francuskoj kupi kuću koju su nobelovci Marija i Pjer Kiri koristili kao vikendicu u periodu od 1904. do 1906. godine.

Premijer Mateuš Moravijecki jer rekao da je kuća, koja se nalazi na obodu Pariza, deo poljske istorije. Kuća ima 120 kvadrata i građena je od kamena i cigle, a cena je neverovatnih 790.000 evra. U kuću je potrebno uložiti, ali agent za nekretnine tvrdi da tapete koje se ljušte, kamin i pločice na podu datiraju iz vremena kada je bračni par čuvenih naučnika boravio u ovoj lepotici.

Agent tvrdi i da je Marija sama slikala po plafonu, ali nema dokaza da se čuvena naučnica bavila preuređivanjem kuće.

- Kuća je sazidana 1890, a Pjer i Marija Kiri su je koristili za odmor u periodu od 1904. do 1906. godine. Ovde su dolazili sa ćerkama Irenom i Evom - rekao je Danijel Kazu Mingot, vlasnik lokalne agencije za nekretnine.

Kako navodi, Marija i Pjer su ovde dolazili vikendom, za uskršnje praznike i tokom letnjeg odmora. Mingot kaže da u ovoj vikendici čuveni bračni par nije vršio eksperimente.

Pjer Kiri je poginuo 15. aprila 1906. godine, dok je putovao na sastanak u Pariz. Njega je, dok je prelazio ulicu, udarila kočija.

- Nakon ove nesreće Marija je povremeno sa ćerkama dolazila u vikendicu, a onda je prestala da dolazi. Kuća, plac od devet ari, na kojem su bili golubarnik i vodena pumpa su prodati - rekao je Mingot.

Procenjuje se da će u kuću morati da bude uloženo oko 200.000 evra. Mingot kaže da je potrebna "ljubav na prvi pogled i poštovanje istorije ovog zdanja" da bi neko poželeo da uloži novac u ovu vikendicu.

Ideja da Poljska otkupi kuću naišlo je na neodobravanje građana, koji smatraju da bi njihova vlada mogla pametnije da uloži novac građana nego da ga troši na kuću u kojoj Marija Kiri nije dugo boravila.

Međutim, vlada Poljske je rekla da joj je prioritet da obezbedi i brine o mestima i predmetima koji su od velikog značaja za istoriju te zemlje.

Podsetimo, Marija Kiri rođena je kao Marija Sklodovska 1867. godine. U Pariz se preselila 1891. i bila je jedna od prvih žena koja je studirala na Sorboni. Bila je veoma ambiciozna i želela je da gradi karijeru sa svojim suprugom. Nakon Pjerove smrti ponuđen joj je posao na Sorboni i bila je prvi ženski profesor na novom Univerzitetu.

Dvostruka je dobitnica Nobelove nagrade, prvi put 1903. godine, iz fizike, zajedno sa mužem Pjerom Kirijem i Anrijem Bekerelom za naučna dostignuća u ispitivanju radioaktivnosti, a drugi put 1911. godine iz hemije, za izdvajanje elementarnog radona. Ona je do danas ostala jedina žena koja je Nobelovu nagradu dobila dva puta.

Umrla je 1934, u Francuskoj od aplastične anemije. Nema sumnje da je oboljenje bilo posledica izlaganja radijaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boki

    13. maj 2021 | 12:39

    Dovedite majstore iz Srbije, za 30.000 evra ima da blista...

  • mmm

    13. maj 2021 | 13:43

    U Sidneju za ove pare nema mi blizu ovakvoj kući !Bagatela !!!

  • M

    13. maj 2021 | 18:06

    120 kvadrata vidim ima dvoriste , verujte nije skupa ako je okolina Pariza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA