≫ 

Ko je bio Kolumbo znaćemo za nekoliko meseci? Počela DNK analiza ostataka poznatog istraživača

Profesor Ljorente llično veruje u opšte prihvaćenu teoriju prema kojoj je Kolumbo bio Ðenovljanin, ali dodaje da je cilj projekta rešavanje nekih zagonetki i kontradikcija u istorijskoj priči

  • 5
Kristofer Kolumbo Foto: Wikimedia/Metropolitan Museum of Art

Nepoznanica oko porekla poznatog istraživača Kristofera Kolumba mogla bi da se reši za pet meseci, jer su međunarodni naučnici otpočeli s analizom njegovih DNK ostataka, čime se nadaju da će otkriti njegove korene.

Odogovor na pitanje da li je Kolumbo zaista bio Ðenovljanin iz današnje Italije očekuje se nakon zaključka analize u septembru.

Tada bi se mogle potvrditi i neke od drugih brojnih teorija koje tvrde da je on bio Španac, Portugalac, Grk ili čak i Poljak, javlja AP, a prenosi Tanjug.

O ranim godinama slavnog moreplovca iz 15. veka zna se malo, a važan napredak u stvaranju kompletnijeg profila istraživača koji je umro pre 515 godina učinjen je 2003. kada su DNK analize potvrdile da su kosti pokopane u grobnici u seviljskoj katedrali zaista Kolumbove.

Nakon tog nalaza grupa istraživača sa Univerziteta u Granadi, koja provodi ispitivanja, zaustavila je rad zato što tadašnja tehnologija vezana za DNK nije bila precizna i zahtevala je veliku količinu genetičkog materijala.

Pošto je u međuvremenu nauka napredovala, Hose Antonio Ljorente, profesor medicinske forenzike sa Univerziteta u Granadi, smatra da je došlo do radikalnog poboljšanja u DNK analizi pa je sada moguće analizirati jako male fragmente uzoraka.

Istraživači trenutačno rade na četiri komadića Kolumbove kosti, sedam koštanih ostataka, na zubu njegovog sina Hernanda, a takođe i na desetak fragmenata kosti njegovog brata Diega, koji su u lošem stanju.

Ti ostaci će biti poslati na genetičku identifikaciju u laboratorije u Rimu i Firenci u Italiji, kao i u laboratorije u Meksiku i SAD-u premda se istraživanje koordinira iz Granade, ali takav nezavisan postupak više laboratorija je potreban kako bi se postigla objektivnost rezultata.

- Neće biti povezanosti među tim laboratorijima kako bi se sačuvala objektivnost nalaza. Kada svi završimo s radom saopštićemo i uporediti dobijene zaključke - objasnio je Ljorente.

On lično veruje u opšte prihvaćenu teoriju prema kojoj je Kolumbo bio Ðenovljanin, ali dodaje da je cilj projekta rešavanje nekih zagonetki i kontradikcija u istorijskoj priči i dobijanje što je moguće veće količine informacija kako se više ne bi raspravljalo o poreklu Kolumba.

Prekookeanska putovanja ovog velikog istraživača u ime španske monarhije od 1492. i 1504. godine otvorila su vrata evropskoj kolonizaciji Amerike, koje su Evropljani tada nazivali "Novim svetom".

Kolumbo je umro 20. maja 1506. i sahranjen je u manastiru u španskom gradu Valjadolidu, premda je navodno tražio da bude sahranjen u Americi, a odatle su mu ostaci premešteni prvo u Sevillu, pa u Dominikansku Republiku, zatim na Kubu i na kraju ponovo vraćeni u Sevilju.

Video: Hrvatski istoričar tvrdi: Srpska slava vuče korene iz Lepenskog vira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Cro

    20. maj 2021 | 08:55

    Hrvat, kladio bi se.😀

  • Ja znam...

    20. maj 2021 | 10:33

    On je bio genetski Srbin,kao i rvati,Makedonci,albanci,madjari,slovenci,bugari,rumuni,grci,Bosanci...Kao i Cesi,Poljaci,italijani,austrijanci nemci,Slovaci,Moldavci,Ukrajinci,Rusi...a

  • Nevena

    20. maj 2021 | 09:31

    Bio je previše radoznao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA