Glečer četiri puta veći od Njujorka odvojio se od Antarktika

Prema navodima stručnjaka iz Evropske svemirske stanice breg je dugačak 4.320 kvadratnih kilometara, dug je oko 175, a široko 25 kilometara

  • 3
Antarctic Iceberg Antarktik ledeni breg Foto: Tanjug/AP

Glečer gotovo četiri puta veći od Njujorka odlomio se sa Antarktika i na taj način je postao najveći ledeni breg na svetu, saopštila je Evropska svemirska agencija.  

Novoformirani breg koji je nazvan A-76, primetili su nedavno naučnici na satelitskim snimcima koje je snimila misija Kopernik Sentinel-1. Prema navodima stručnjaka iz Evropske svemirske stanice breg je dugačak 4.320 kvadratnih kilometara, dug je oko 175, a široko 25 kilometara.

Ukupna površina kopna i vode u Njujorku iznosi 1.213 kvadratnih kilometara, dok špansko ostrvo Majorka na Mediteranu zauzima 3.640 kvadratnih kilometara.

Ogromna površina brega A-76 odvojio se od dela Antarktika poznatog kao Rone i svrstava se među trenutno najveće sante leda na planeti. Nadmašio je i čuveni A-23A čija je površina 3.380 kvadratnih kilometara. Santa pluta Vedelovim morem.

Još jedan veliki breg koji je pretio ostrvu koje su nastanjuju pingvini na krajnjem jugu Južne amerike izgubio je dosta na svojoj površini i razbio se na nekoliko delova, rekli su naučnici ranije ove godine, piše Guardian.

Antarktik, ledeni breg Foto: European Space Agency

A-76 je prvi put otkrila britanska ekspedicija, a američki Nacionalni ledeni centar sa sedištem u Merilendu potvrdio je njegovo postojanje pomoću snimaka misije Kopernik Sentinel-1.

Ledena ploča Rone nalazi se na boku Antarktičkog poluostrva i jedna je od najvećih, od nekoliko ogromnih plutajućih ledenih ploča koje su povezane sa kopnom i prostiru se na okolna mora.

Periodično odvajanje velikih delova tih ledenih ploča deo je prirodnog ciklusa, tvrde naučnici. Međutim, neke ledene ploče duž poluostrva Antarktika pretrpele su veća odvajanja, a naučnici veruju da su ovakvi fenomeni povezani sa globalnim zagrevanjem. 

Video: Šta se desi kada se u rupu od 200 metara u antarktičkom ledu ubacite komad leda? Simfonija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA