Objavljenje neverovatne slike povodom 100 dana rovera na Marsu: Neke od njih vidimo po prvi put

"Perservance" je za kratko vreme ušao u anale jer je prilikom sletanja poslao neverovatne slike na kojima smo mogli da vidimo kako izgleda površina ove planete

  • 2
Nasa, Mars, Perseverance rover Foto: NASAJPL-CALTECH/ASU/MSSS

NASA danas slavi sto marsovskih dana od kako je rover Rover NASA "Perservance" sleteo na ovu planetu. Tim povodom rešili su da nas obraduju novim fotografijama koje je on zabeležio na svom putovanju.

Od kako je 18. februara sleteo na Mars, robot je snimio neverovatne fotografije kratera Jezero, 49 kilometara široke depresije koja se nalazi severno od ekvatora "Crvene planete".

"Perservance" je za kratko vreme ušao u anale jer je prilikom sletanja poslao neverovatne slike na kojima smo mogli da vidimo kako izgleda površina ove planete.

Veliku pažnju ljudi privukao je i kada je uspeo da transformiše ugljen dioksid iz Marsove atmosfere i pretvori ga u kiseonik, što je prva ovakva transformacija urađena na drugoj planeti, prenosi BBC.

Helikopter se napaja litijumkskim baterijama i prkosi ekstremnim uslovima na Marsu: temperaturi od minus 90 stepeni Celzijusa, niskoj gravitaciji i tankoj atmosferi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • M.K.

    1. jun 2021 | 18:50

    Robot Perservance je Technologija Nikole Tesle ❣️, bilo bi jako zanimljivo kad bi mogli da dokazu da postoji i druga specija van planete zemlje mislim da ce se to desiti pre ili kasnije.Svakako to bi imalo ogroman efekat na naš pogled na svet .Universum je ogroman galaxije i dimenzije nema broja.Ko zna mozda ce im uspeti da pronadju ugalj i naftu koja tamo vec postoji od davnina , i to bi imalo uticaj na ljudsku civizaciju.

  • Zepe

    2. jun 2021 | 08:47

    Ti energenti bili bi preskupi zbog troškova eksploatacije i transporta na zemlju. Nafta i ugalj sve više gube na značaju jer su se pojavili novi energenti za pogon motora. Nova tehnologija dobija veliki prostor i upotrebu novih energenata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA