≫ 

Stručnjaci: Ukoliko drevni cunami ponovo pogodi obalu Škotske, posledice će biti katastrofalne

Cunami Storega koji se smatra najvećom prirodnom katastrofom koja se dogodila u Velikoj Britaniji u poslednjih 11.000 godina, a izazvan je podmorskim klizištima u norveškom moru

  • 0
Ciklon Foto: Tanjug/AP

Gradovi širom Škotske bili bi uništeni kada bi obalu te zemlje pogodio cunami Storega kakav se dogodio pre 8.200 godina, pokazala je najnovija studija akademika.

Iako je oko 370 milja severne i istočne obale Škotske bilo pogođeno kada je udario cunami Storega, studija sugeriše da bi katastrofa iste veličine danas imala i gore posledice, prenosi Gardijan.

Istraživači sa univerziteta u Šefildu, St Andrevs-u i Iork-u smatraju da bi do toga moglo da dođe zbog povećane gustine naseljenosti i višeg nivoa mora koji bi potencijalno mogli da unište priobalna i lučka područja Arbroat, Stonehaven, Aberden, Invernes i Vik.

Studija koja prvi put mapira uticaj drevnog cunamija, koristila je modeliranje da bi procenila koliko bi talas putovao u unutrašnjost, a te procene sugerišu da je voda mogla da zadre do 18 milja u unutrašnjost.

- Iako danas ne postoji slična pretnja iz pravca Norveške, Velika Britanija bi i dalje mogla biti izložena riziku od poplava zbog potencijalnih erupcija vulkana širom sveta, poput onih predviđenih na Kanarskim ostrvima - rekao je profesor geografije i vodeći autor studije Mark Bateman.

Cunami Storega koji se smatra najvećom prirodnom katastrofom koja se dogodila u Velikoj Britaniji u poslednjih 11.000 godina, a izazvan je podmorskim klizištima u norveškom moru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA