≫ 

Vrede čitavo bogatstvo: Ove markice i novčići su na aukciji, a svima je zajednička jedna stvar

Sve tri stvarčice iz kolekcije spaja slična karakteristika

  • 1

Retki novčići iz 1933, poznati kao "Dvostruki orlovi", markica iz Britanske Gvajane i set starih markica po imenu "Prevrnuta Dženi", predstavljeni su na aukciji u Njujorku. 

Procenjuje se da će ovaj set od tri izuzetno vredna predmeta, dostići cenu od čak 30 miliona evra.

Ovo blago sakupio je Stjuart Vajtzmen, poznati preuzetnik i dizajner cipela.

Novčić "Dvostruki orao" dragocen je po tome što nikada nije iskorišćen zbog donetog zakona 1933. Svi primerci ove kovanice, trebalo je da budu uništeni, ali su im dva nekako promakla i opstala do današnjeg dana.

"Prevrnuta Dženi" postala je poznata po grešci koju su napravili u štampi kada su avion dvokrilac odštampali naopačke, dok markica iz Britanske Gvajane ima neprocenjivu istorijsku vrednost. Interesantno je da je kod svake od ovih stvarčica došlo do nekakve greške.

Pogledajte kako izgledaju ovi skupoveni predmeti u videu na početku teksta ali i zavirite na tavan ili ostavu jer se možda i kod vas krije vredno blago skriveno u albumima iz detinjstva. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ivko

    23. jun 2021 | 09:25

    Tako se ceni i cuva istorija a ne kao mi Srbi nasi dedovi su isli preko albanije do krfa jedva preziveli a mi orden albansku spomenicu prodajemo za 3 do 4 hiljade dinara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA