≫ 

Pronađena nova vrsta dinosaurusa u Australiji: Dugačak kao košarkaški teren, visok kao dvospratnica

Ova nova vrsta dinosaurusa dobila je ime "Australotitan cooperensis", kombinujući reči "južni titan" i ime potoka gde su kosti prvi put pronađene na stočarskom imanju Eromange u australijskoj državi Kvinslend

  • 1
Australija, dinosaurus australotitan Foto: Queensland Museum

U Australiji je pronađena nova vrsta dinosaurusa, koja je do sada najveća na svetu, saopštili su danas naučnici.

Nakon skoro decenije analiziranja od kako su pronađene kosti ove životinje 2006. godine, australijski paleolozi objavili su da je ovaj dinosaurus dugačak kao košarkaški teren (30 metara) i visok kao dvospratnica (šest metara), a samim tim i jedan od najvećih primeraka dinosaurusa ikada pronađen, piše Rojters.

Ova nova vrsta dinosaurusa dobila je ime "Australotitan cooperensis", kombinujući reči "južni titan" i ime potoka gde su kosti prvi put pronađene na stočarskom imanju Eromange u australijskoj državi Kvinslend.

- Ovakva otkrića su samo vrh ledenog brega. Pronašli smo do sada nekoliko malih dinosaurusa Teropoda, ali oni ne bi uznemiravali dinosauruse Australoitane što sugeriše da postoji negde veoma veliki dinosaurus predator, samo ga još uvek nismo pronašli - priča Skot Hoknul, kustos muzeja Kvinslend.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA