≫ 

Dečak u šumi pronašao mač iz 17. veka: Blago odmah smešteno u muzej

Sumnja se da je mač korišćen u bitki, jednoj od najznačajnijih događaja Tridesetogodišnjeg rata

  • 0
Ilyas, mač, Nemačka, dečak Foto: noerdlingen.de

Dvanaestogodišnji dečak pronašao je mač iz 17. veka, tok se šetao u šumi, saopštili su iz muzeja u nemačkoj južnoj saveznoj pokrajini Bavarskoj.

Taj vredan pronalazak je sada izložen u gradskom muzeju u Nerdlingenu, a 12-godišnjak je nagrađen trajnom besplatnom ulaznicom za muzej.

Kako je saopšteno iz gradskog muzeja, dečak je pronašao mač krajem prošle godine u šumi u blizini sela Ederhejm, oko 120 kilometara severozapadno od Minhena, a potom je njegova porodica obavestila Državnu kancelariju za očuvanje spomenika kulture.

Iz kancelarije su dali preporuku da se mač star više od 400 godina preda na čuvanje muzeju, pa je u novembru 2020. pridodan kolekciji oružja muzeja u Nerdlingenu.

- Mač je od proleća izložen u vitrini muzeja i obogatio je izložbu koja prikazuje Bitku kod Nerdlingena - saopštile su gradske vlasti.

Je li taj mač stvarno korišćen u bitki 1634. godine niko sa sigurnošću ne može da potvrdi. Ta bitka bila je jedan od najznačajnijih događaja Tridesetogodišnjeg rata.

Rimokatolička kraljevska vojska je uz potporu 15.000 španskih vojnika izvojevala veliku pobedu kod Nerdlingena protiv zajedničkih protestantskih vojski Švedske i nemačkih protestantskih saveznika.

Video: Prodajom retro ,,olupina” zaradio za stan u centru grada: Groblje retro automobila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA