≫ 

Rodila je desetoro dece, a onda je sve napustila i otišla u manastir: Neobičan život sestre Marije

Pušila je, pila je, kartala se, a onda je moja majka jednog dana uradila neočekivanu stvar, rekao je sin Mark

  • 0
Mark R. Miller, časna sestra Čikago

Foto: Twitter/Mark R. Miller

Vest da je u manastiru preminula časna sestra u 92. godini ne bi verovatno privukla pažnju ni domaće, a kamoli svetske javnosti. Međutim, život sestre Marije bio je toliko drugačiji da o njoj pišu svetski mediji.

Pre nego što je život posvetila Bogu, sestra Marija je vodila savim drugačiji život - En Rasel Miler bila je bogatašica iz San Franciska, majka desetoro dece, koja je organizovala najbolje žurke u gradu i imala godišnje karte za operu.

En se rodila davne 1928. godine i još od malena je želela da se zamonaši, ali se "usput zaljubila"... Kada je imala samo 20 godina udala se za Ričarda Milera, čoveka koji je postao direktor američke kompanije "Pacific Gas and Electric", komunalnog preduzeća koji je u vlasništvu akcionara.

- Do 27. godine rodila je petoro dece, a želela je da rodi još pet. Želela je da ima ženski i muški košarkaški tim. Ona je to zvala planirano roditeljstvo - priča njen sin Mark, deveti od desetoro dece.

Obožavala je alkohol i žurke, a onda se sve promenilo

 

On kaže da je njegova majka imala milion i jednog prijatelja.

- Pušila je, pila je, kartala se. Vozila je tako brzo i bahato da su ljudi iz njenih kola izlazili sa bolom u nozi jer su sve vreme pokušavali da pritisnu nepostojeću kočnicu - kaže Mark.

Onda je jednog dana njegova majka uradila prvu neočekivanu stvar.

- U istom danu ostavila je i cigarete i kofein i alkohol, i nekako je uspela da nikog ne ubije - šali se sin sestre Marije.

Mark R. Miller, časna sestra Čikago

Obožavala da se karta, pije i puši Foto: Twitter/Mark R. Miller

Svoju decu je odgajila u vili sa devet soba u najlepšem delu San Franciska. Bila je poznata po tome što je sa prijateljima obožavala da ide na skijanje, krstari Mediteranom i obilazi arheološka nalazišta.

U jednom trenutku bila je član čak 22 upravna odbora i organizovala je skupljanje novca za mladu i talentovanu decu, koja nemaju sredstva da se školuju. Pomagala je i beskućnicima, ali i katoličkoj crkvi.

Kada je Ričard preminuo od kancera 1984. godine, En je počela da razmišlja o tome da ostatak života provede u jednom od najzatvorenijih manastira, zavetovana na ćutanje, molitvu i siromaštvo.

Pet godina kasnije odrekla se svega i otišla da se pridruži sestrama u manastiru u Ilinoisu.

Mark R. Miller, časna sestra Čikago

Poslednjih 30 godina života odlučila je da posveti bogu Foto: Twitter/Mark R. Miller

Karmelićani su klauzurni i asketski red, koji život uglavnom provodi u tišini. Sestre ne napuštaju manastir, osim kada je to potrebno, recimo u slučajevima kada moraju da posete lekara. Monahinje govore samo ako je to neophodno, ostavljajući više vremena za razmišljanje i molitvu.

- Ona je bila veoma neobična monahinja. Nije dobro ni pevala, često je kasnila u ispunjavanju dužnosti u manastiru i znala je da baca grančice kučićima oko manastira, što nikako nije dozvoljeno - rekao je Mark.

Za protekle 33 godine, koliko je provela u manastiru, Mark ju je video samo dva puta. Prilikom posete nije im bilo dozvoljeno ni da se dotaknu, a kamoli zagrle.

- Prilikom posete između vas su dva reda metalnih rešetki - priča on, prenosi BBC.

 

En je imala 28 unučadi, od kojih neke nije ni upoznala i više od desetoro praunučadi. Nijedno od njih nikada nije držala na rukama.

Spavala je u ćeliji, na drvenim daskama, preko kojih je stavljen tanak dušek. Sve vreme je bila u monaškoj haljini i sandalama, a to je bila dramatična razlika u odnosu na svilene komplete, Versaće cipele i Hermes šalove koje je nekada nosila.

Oproštajna žurka sa 800 zvanica

 

Za svoj 61. rođendan En je u hotelu Hilton u San Francisku napravila žurku za 800 zvanica i tom prilikom se oprostila od svih. Na meniju su bili morski plodovi, tu je bio orkestar da uveseljava zvanice, a En je na glavi nosila venčić od cveća i oko sebe je vezala balon napunjen helijumom, na kojem je pisalo "Ovde sam", kako bi svi u gužvi mogli da je pronađu i oproste se od nje.

Svojim gostima je rekla da je prvih 30 godina života posvetila sebi, drugih 30 deci, i da će poslednjih 3o posvetiti bogu. Sledećeg dana otputovala je u Čikago i zamonašila se kao sestra Marija Josif.

- Naš odnos je bio komplikovan. Ona je rođena 20-ih godina prošlog veka, a umrla je dvedesetih godina ovog veka - rekao je Mark i dodao da se nada da će sada kada je otišla, preneti njegove pozdrave ocu.

Video: Svaka joj čast: Evo kako izgleda kada ste majka 11-oro dece, koja zbog pandemije ne idu u školu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA