≫ 

Danas na nebu "vatreni prsten": Poznato gde će sve moći da se vidi ovaj retki fenomen

Ukoliko Mesec prekrije Sunce na bližoj strani njegove orbite on potpuno blokira zvezdu i tada govorimo o potpunom pomračenju, ali ako je pomračenje, kao sada, sa dalje strane onda imamo delimično pomračenje, koje ima izgled "vatrenog prstena".

  • 0
Pomračenje Sunca Foto: Pixabay

Stanovnici većeg dela severne hemisfere, danas će moći da vide pomračenje Sunca, a ovaj događaj naučnici nazivaju prstenastim pomračenjem.

Najbolji prizor pomračenja videće se na Arktiku, ali će i ostatak sveta poput severnog dela SAD, Kanade, Aljaske, Grenlanda, a u delovima Evrope i Azije takođe će moći da se uživa u ovom prirodnom fenomenu.

Mesec će se nalaziti preko naše najveće zvezde, ali je neće u potpunosti prekriti. Ostaće tanki delovi koji će nastaviti da svetle, a ceo prizor ličiće na prsten- odatle i naziv prstenasto pomračenje.

Pomračenje će se najduže videti u blizini Naresovog prolaza, uskog kanala koji deli Kanadski arhipelag od Grenlanda. Baš na tom mestu videće se pomračenje od čak 90 odsto i trajaće oko četiri minuta, međutim osim nekoliko morževa teško da će i jedna osoba ovo moći da vidi.

Ne može svako pomračenje da bude potpuno. Mesečeva putanja oko Zemlje nije savršeno okrugla, pa udaljenost satelita od naše planete varira od 356.000 do 406.000 kilometara.

Ukoliko Mesec prekrije Sunce na bližoj strani njegove orbite on potpuno blokira zvezdu i tada govorimo o potpunom pomračenju, ali ako je pomračenje, kao sada, sa dalje strane onda imamo delimično pomračenje, koje ima izgled "vatrenog prstena".

- Pomračenje nam daje priliku da se povežemo sa Suncem - rekla je profesorka Lusi Grin iz Svemirske naučne laboratorije ULC Mullard.

Ona dodaje da je naša zvezda ovako blistava i retko kad obraćamo pažnju na nju, ali ukoliko je posmatramo tokom pomračenja, naravno uz odgovarajuću opremu, možemo da vidimo kako Mesec klizi ispred Sunca. Tako možemo sebe na kratko da podsetimo kakav je sunčev sistem u kom živimo - rekla je ona za BBC.

Savet za sve koji pokušavaju da golim okom posmartaju ovaj fenomen je da to nikako ne čine, jer duže gledanje, može da izazove ozbiljna oštećenja vida.

Ukoliko ipak želite da uživate u pogledu savet je da obavezno uzmete zaštitnu opremu poput posebnih naočara koje su namenje za gledanje pomračenja Sunca.

Video: Na nebu se pojavio magičan fenomen i tačno se zna šta predskazuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA