Ajkule napada čudna bolest kože: Mnoge imaju rane po glavi, naučnici pokušavaju da otkriju uzrok

Naučnici, bar za sada, isključuju ljudski faktor jer je zabranjen izlov na području Sipadana, a takođe ne postoji nijedna industrijska zona u blizini

  • 3
Ajkula Ilustracija Foto: Pixabay

Morski biolozi istražuju misterioznu kožnu bolest koja se pojavila kod belorepih grebenskih ajkula u Maleziji. Prvi rezultati ukazuju da je porast temperature mora mogući uzrok bolesti.

Ajkule, koje su dobile ime po prepoznatljivim belim vrhovima peraja, obično se odmaraju oko grebena po danu i popularna su atrakcija ronilaca. Noću postaju aktivne u lovu na sitne ribe i druge životinje.

Fotografije jedne ovakve ajkule sa tačkama i ranama po glavi postala je nedavno viralna na društvenim mrežama. Nedugo potom grupe ronilaca, ali i eksperata počele su da viđaju ove promene u gotovo svakoj skupini koju bi videli.

U pokušaju da otkriju uzrok bolesti, naučnici su otkrili da je temperatura površine mora u Sidapanu porasla na 29,5 stepeni Celzijusa u maju, što je za stepen više nego 1985. godine.

- Gotovo je izvesno da je porast temperature okeana uticao na ovo što vidimo kod ajkula u Sipadanu - rekao je Davies Austin Spiji, morski biolog.

On je isključio ljudski faktor jer je zabranjen izlov na području Sipadana, a takođe ne postoji nijedna industrijska zona u blizini.

Očekuje se da uskoro bude gotova celokupna naučna studija. Krajem maja naučnici su pokušali da ulove nekoliko ajkula kako bi obezbedili uzorke za testiranje, ali u tome nisu uspeli.

- Kada bismo mogli da uzmemo uzorak sigurno bi smo mogli da pronađemo patogen koji stvara lezije - rekli su naučnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Дража

    15. jun 2021 | 17:08

    Узрок пораст температуре од једног степена?! Да како да не... Узрок је одлагање радиоактивног отпада у воду...

  • Cika Velja

    15. jun 2021 | 21:09

    Ko zna u cemu jadne plivaju?

  • Ja znam!

    15. jun 2021 | 23:58

    Nehrane se zdravo, jedu svašta i eto...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA