≫ 

U središtu naše galaksije otkriven tajanstveni objekt koji treperi

Naučnici veruju da bi zvezda VVV-WIT-08 mogla da pripada novoj klasi zvezda - divovskim zverima koje su 100 puta veće od Sunca, koje svakih nekoliko decenija zamrači neko drugo misteriozno telo u njenoj orbiti

  • 0
Fotografije galaksija koje je načinio najslavniji teleskop - Habl

Foto: Tanjug/AP/NASA, ESA, HEIC, Hubble Heritage Team

Izgleda da se u blizini središta naše galaksije odvija prava mala misterija. Naime, astronomi su na nekih 25.000 svetlosnih godina udaljenosti od Zemlje pronašli čudnu zvezdu koja je pre nekoliko meseci počela da treperi, zatim skoro nestala da bi se na kraju ponovo pojavila.

Naučnici veruju da bi zvezda VVV-WIT-08 mogla da pripada novoj klasi zvezda - divovskim zverima koje su 100 puta veće od Sunca, koje svakih nekoliko decenija zamrači (prekrije pogled prema našem smeru) neko drugo misteriozno telo u njenoj orbiti, prenosi Index.

Iako je, relativno gledajući, svemir uglavnom prazan, uvek je moguće da će se neke zvezde i objekti u nekom trenutku poređati na takav način da sa Zemlje izgleda kao da zvezdi pada sjaj. Ali, nije uvek lako odgonetnuti šta to tačno blokira naš pogled prema ovom udaljenom suncu. Neka divovska planeta? Svemirska prašina? Ostaci s nekog objekta?

Slučaj zvezde VVV-WIT-08 je dosta neobičan. Iako su naučnici zabeležili pad svetlosti i kod drugih zvezda, ni jedan nije bio tako izražajan. Astronomi smatraju da bi krivac za ovo zatamnjenje mogla da bude druga zvezda ili planeta, okružena gustim neprozirnim diskom prašine, koji orbitira oko VVV-WIT-08 i u potpunosti je prekriva kada prođe ispred našeg pogleda, piše Science Alert.

- Neverovatno je da smo upravo posmatrali kako tamni, veliki i izduženi objekat prolazi između nas i neke daleke zvezde pa sada možemo da razmišljamo odakle on potiče - rekao je astronom Sergej Koposov sa Univerziteta u Edinburgu.

Ovo nije prvi put da su naučnici pronašli sistem s orbitalnim pratiocem koji ima divovski disk. Jedan od dobro poznatih primera je divovska zvezda Almaz (Epsilon Aurigae) s objektom na 27-godišnjoj orbiti koji tokom 730 dana prigušuje sjaj zvezde za oko 50 posto.

Zatim imamo sistem TYC 2505-672-1, crvenu divovsku zvezdu s prašnjavim saputnikom u 69-godišnjoj orbiti koja pomračuje zvezdu u razdoblju od 3.5 godine.

Podaci pokazuju da je smanjenje svetlosti trajalo nekih 200 dana, pri čemu je sjaj zvezde u jednom trenutku pao i za 97 posto. Tačno orbitalno razdoblje objekta koji prekriva zvezdu je za sada nepoznato, ali prema matematičkom modelu, radi se o nekoliko decenija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA