Nikola kroz čitavu srednju nije izostao ni sa jednog jedinog časa: Razlog za to je genijalan

Nikola kaže da nije izostajao jer nije želeo da stvara loše radne navike, a zbog nula izostanaka škola mu je dodelila simboličan poklon

  • 1
srednja skola, srednjoškolci, učionica

Foto: Unplash/Taylor Wilcox

Vaspitno-obrazovni radnici iz godine u godinu upozoravaju na previsok broj izostanaka učenika s nastave. Ali, postoje i pozitivni primeri, poput učenika Nikole Despalatovića iz V gimnazije "Vladimir Nazor" u Splitu. U sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja Nikola nije izostao nijedan čas.

Prema podacima koje je u e-Rudniku objavilo Ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske, u prošloj školskoj godini 2019/2020. učenici su izostali sa ukupno 23.074.129 časova. Te godine neopravdanih je bilo 513.177, dok su opravdana 22.560.952 izostanka.

"Doprinos" toj nimalo pozitivnoj statistici nije dao i Nikola Despalatović, maturant V gimnazije u Splitu. Ni prošle, ni godine pre, ni one pre... Nikola, naime, za sve četiri godine svog srednjoškolskog obrazovanja s nastave nije izostao - ni jedan čas.

- Istina, nisam izostao nijednom, a glavni razlog je sreća koja me je pratila sa zdravljem, a i dobra volja - kaže Nikola.

Pojava da čitav razred odluči da pobegne s nastave nije retkost. Nikola kaže da se to u njegovom razredu nije događalo, jer je uz njega u učionici uvek bilo i drugih odgovornih učenika u takvim situacijama i smatra da bi i njih trebalo pohvaliti.

- Naravno da sam nekada bio umoran i nepripremljen u potpunosti za ispitivanje, ali to nikada nije bio razlog da preskočim nastavu. Nisam želeo da stvorim loše radne navike i da budem nekorektan prema školskim drugovima i prijateljima. Smatram da je onlajn nastava bila prilika da nastavim da budem redovan na nastavi, a i alarm je uvek na vreme zvonio - priča Nikola.

Otkriva da je sve četiri godine prolazio s vrlo dobrim uspehom. Smatra i da mu neizostajanje s nastave nije mnogo skratilo proces učenja kod kuće jer mu je, kao svima, u nekim trenucima bilo teško da bude potpuno koncentrisan baš na svakom času.

- Želim da naglasim da postoji mnogo odgovornih i poštenih učenika koji nisu uspeli da prisustvuju baš svakom času kao ja, zbog nekih vannastavnih obaveza ili problema sa zdravljem. I oni zaslužuju pohvalu. Smatram da, ako bi se više govorilo o ovakvim pozitivnim primerima, sigurno bi ih više i bilo. Možda bi i nekakva nagrada bila dodatni motiv - ističe Nikola.

Pred njim su sada ispiti mature.

- Mislim da je svaka generacija nakon štrajka i početka pandemije zakinuta na svoj način. Najveći je izazov bila izmena onlajn nastave i nastave uživo, to jest saznati na vreme kako stvari stoje i za šta se tačno pripremati. Ono što nas je sve rastužilo je otkazivanje maturskog putovanja i plesa. Za dobru volju koja me je držala ove četiri godine zahvaljujem svom razredu, razrednoj starešini, svim profesorima koji su mi predavali i direktorki - poručuje zaključno Nikola.

Zbog nula izostanaka škola je Nikoli dodelila simboličan poklon. Takva praksa nagrađivanja učenika koji nemaju ni jedan izostanak u godini u V gimnaziji traje već šest godina s izuzetkom prošle školske godine kada je veliki deo nastave održan na daljinu, kaže direktorka škole, Ankica Kovač.

- Škola na ovaj način želi da pokaže da podržava i ceni one koji obavezu redovnog pohađanja nastave shvataju ozbiljno i odgovorno. Nažalost, svedoci smo enormnog broja izostanaka učenika kako u srednjim tako i osnovnim školama. Preko 90 posto ih je opravdano zahvaljujući besramnoj "saradnji" učenika i roditelja. Poznata i porazna činjenica za sve nas koji učestvujemo u vaspitavanju dece... Na sreću, ima i onih koji dokazuju da se može drugačije; upravo Nikola predstavlja izuzetak izuzetnog sjaja, velike upornosti i neupitne radne etike. Nikola, počašćeni smo što si (bio) naš - poručuje direktorka Kovač.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA