Da nije tužno, bilo bi smešno: XXL kovčege nekad pravili samo po narudžbini, sad su redovna pojava

Kovčezi veće veličine ranije su bili dostupni samo po posebnoj narudžbini, ali to više nije slučaj

  • 0
Kovčeg za gojazne debele

Foto: Profimedia/AFP

Kovčezi u XXL veličini, koji su tridesetak centimetara širi od regularnih, sa ojačanim dnom i sa više ručica sa strane, počeli su masovno da se proizvode u Norveškoj, zbog sve većeg broja ljudi koji imaju problem sa prekomernom težinom.  

Ovaj zdravstveni problem koji pogađa sve veći broj populacije, uticao je i na posao pogrebnika koji su sada prinuđeni da prave kovčege u XL i XXL veličinama. Ovakvi primerci su do pre desetak godina bili nezamislivi, međutim, oni su danas potpuno normalna pojava.

Iz jednog od poznatijih pogrebnih preduzeća u Norveškoj kažu da XL kovčege prodaju gotovo svakodnevno, dok one u XXL veličini barem jednom nedeljno.

Kovčezi veće veličine ranije su bili dostupni samo po posebnoj narudžbini, ali to više nije slučaj.

Danas je standardni kovčeg širok 55 centimetara, onaj u XL veličini je širi 10 centimetara, a u XXL veličini za 28 centimetara, ima čvršće dno i dodatne ručke, prenosi Sputnik.

Mlada gojazna devojka

Foto-ilustracija: Shutterstock

- Kada nekoga stavimo u kovčeg, važno je održati dostojanstvo. Pre smo podizali sanduke sa dvoje ljudi, a sada nam je potrebno i četvoro njih - rekao je Svanholm vlasnik pogrebnog preduzeća.

Svanholm se dobro seća kada je pre nekih 12 godina prvi put video specijalne aranžmane za dizanje ovih pogrebnih sanduka na sajmu na Floridi.

- Nekad smo se smejali Amerikancima. Bili smo srećni što smo ih izbegli ovde u Norveškoj. Sada smo zapravo sami došli do tačke kada ih imamo. Nikad to nisam mogao da zamislim - rekao je.

Nisu samo kovčezi usled povećane gojaznosti stanovništva pretrpeli promene. Nosila koja prenose preminule takođe su vremenom postala šira i jača i mogu nositi do 250 kilograma.

Približno 1 od 4 muškaraca i 1 od 5 žena u srednjim godinama je gojazno, a slična situacija je i sa decom gde 1 od 6 mališana ima ovaj problem.

Visok indeks telesne mase godišnje odnese 2.400 života u Norveškoj i podstiče brojne slučajeve kardiovaskularnih bolesti, dijabetes i druge hronične bolesti, saopštio je nedavno Norveški institut za javno zdravlje.

Video: Malog naterali na dijetu on počeo da fantazira hranu sa bilborda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA