≫ 

Veliko slavlje u najstarijem zoološkom vrtu u Japanu: Panda rodila blizance

Kina je prvi put poslala pande u zoološki vrt Ueno 1972. godine, kao deo "panda diplomatije", koju je uvela pedesetih godina prošlog veka

  • 0
Germany Daily Life Foto: Tanjug/AP

Prošle su skoro četiri godine otkako se Ri Ri, petnaestogodišnji mužjak pande, poslednji put pario sa svojim partnerkom Šin Šin u najstarijem japanskom zoološkom vrtu. Ali prošlog novembra, Ri Ri je započeo svoj ritual udvaranja, a nedugo zatim potvrđeno je da je Šin Šin trudna. 

Danas, nekoliko meseci kasnije, svet je obišla prelepa vest- Šin Šin je rodila ne jedno, već dva mladunčeta.

Blizanci, čiji pol još uvek nije saopšten rođeni su nešto iza ponoći u razmaku od sat i po vremena. Ova porodica sada je bogatija za dva člana, a Ri Ri i Šin Šin osim blizanaca imaju još jedno mladunče rođeno 2017. godine.

Jutaka Fukuda, direktor zoološkog vrta, nazvao je rođenje blizanaca velikim iznenađenjem.

- Kada se prvi rodio, laknulo mi je, a kada sam dobio izveštaj o drugom, bio sam šokiran i izuzetno srećan - rekao je direktor.

Panda, zoo vrt, Japan Foto: Tanjug/AP

Portparol zoološkog vrta rekao je da kada pande imaju blizance, obično uzgajaju samo jednog od njih, pa čuvari moraju da vode računa da majka doji jedno, dok drugo ostaje u inkubatoru. Oni planiraju da s vremena na vreme zamene mladunce kako bi oboje mogli da prođu kroz proces prirodnog hranjenja.

Šin Šin i Ri Ri stigli su iz Kine u japanski zoološki vrt pre 10 godina, a ženka se prvi put porodila 2012. godine, međutim, mladunče je umrlo od upale pluća nekoliko dana kasnije.

Ksijang Ksijang, njihova kćerka, sada ima 4 godine.

Bilo je predviđeno da će Ksiang Ksiang biti vraćena nazad u Kinu kada napuni dve godine, ali su japanski zvaničnici pregovarali o produženom boravku. Trebalo da bude poslata do 31. maja, ali je to odloženo do 31. decembra zbog pandemije.

Roditelji mladunaca trebalo je da se vrate u Kinu u februaru, ali guverner Tokija, Juriko Koike, koji se bojao da će zoološki vrt ostati bez pandi i da će na taj način da izgubi veliki broj posetilaca, pregovarao je da im produži boravak za još pet godina.

Zoološki vrt Ueno ponovo je otvoren ranije ovog meseca nakon što je pet meseci bio zatvoren zbog pandemije korona virusa, prenosi Njujork tajms.

Kineska praksa davanja pandi drugim zemljama ima istoriju dugu više od 1000 godina. Kineski državni mediji izvestili su da istorijski zapisi pokazuju da je kineska carica Vu Zetian 685. godine poslala dve pande japanskom caru Tenmuu.

Kina je prvi put poslala pande u zoološki vrt Ueno 1972. godine, kao deo "panda diplomatije", koju je uvela pedesetih godina prošlog veka.

Danas Kina nudi pande drugim državama samo kao desetogodišnje zajmove, pri čemu se svi potomci smatraju kineskim vlasništvom.

U Kini postoji oko 1.800 džinovskih pandi koje se nalaze u prirodnim rezervatima, kao i oko 500 u zoološkim vrtovima širom sveta.

Video: Prelepo: Čao Čao, džinovska panda na svet je donela blizance

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA