≫ 

Planinar Džimi shvatio koliko je smeća na Pirinejima: "Naoružan" testerom, ukloniće avion od 300 kg

- Do kraja leta mikrolakog aviona više neće biti gore. Do tad ću do njega i nazad preći 150 kilometara u 10 zasebnih tura. Preći ću ukupnu visinu od 12.000 metara, što je više od Mont Everesta. Spustiću krhotine teške oko 300 kilograma - kaže planinar Džimi Vial

  • 0
Jimmy Vial, francuz cisti planine

Foto: RAYMOND ROIG / AFP / Profimedia

Nezaposleni planinar Džimi Vial (52) iz Francuske veliki deo života proveo je na planinskim putevima. Posebno na njemu domaćem delu Pirineja. Isprva ga je zanimalo samo penjanje, upoznavanje puteva i savladavanje planinarskih tehnika, ali nedavno je shvatio da na putu do vrha ima gomila zaboravljenog otpada, prenosi Jutarnji list.

Gotovo svakodnevno je prolazio pored ostataka različitih ograda, platoa i sitnih građevina koje niko ne koristi više od 10 godina, pa je odlučio nešto da preduzme po tom pitanju.

- Petnaest godina hodao sam po planinama i svakodnevno nailazio na krhotine i olupine različitog tipa. Na kraju mi je bilo dosta toga da sam nemoćan pred svim tim smećem. Odlučio sam da očistim planinske vrhove na svoj način - rekao je planinar.

Na jednom od vrhova pronašao je i olupinu mikrolakog aviona, koji teži oko 300 kilograma. Akcija njegovog spuštanja u dolinu biće dugotrajna.

- Do kraja leta mikrolakog aviona više neće biti gore. Do tad ću do njega i nazad preći 150 kilometara u 10 zasebnih tura. Preći ću ukupnu visinu od 12.000 metara, što je više od Mont Everesta. Spustiću krhotine teške oko 300 kilograma - dodao je planinar.

Inače mu je za jednu turu potrebno između sedam i osam sati, a odjednom može da nosi između 30 i 50 kilograma krhotina na leđima. Vial je odlučan u nameri da očisti sve planinske vrhove od ruševina koje je iza sebe ostavio čovek. Jedan od zadataka mu je da skine i ogradu koja se ne koristi poslednjih 15 godina, otkako je pala i povredila deo životinja koje je čuvala.

Vial sve radi potpuno sam, uz poluprofesionalnu planinarsku opremu, "naoružan" ručnom testerom. Premda umoran, nema nameru da odustane od svoje misije.

- Sve ove objekte izgradio je čovek pre dvadesetak godina. Mislim da je na nama da sve to vratimo u dolinu, onog trenutka kad postanu suvišni. Nepotrebni su, a mi imamo obavezu da vratimo prirodu u prvobitno stanje, prema principu ekološke održivosti. Što je čovek napravio, mora i da ukloni - rekao je Vial.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA