Vaučerima za šoping motivišu trudnice da ostave cigarete

Institut za javno zdravlje Engleske planira da nagradi trudnice koje ostave cigarete

  • 1
trudnica, beba, mama Foto: Unsplash

Trudnice u Engleskoj mogle bi da dobiju vaučere za kupovinu u vrednosti od 460 evra ukoliko ostave cigarete. Naime, Institut za javno zdravlje saopštio je da finansijski želi da podstakne trudnice koje konzumiraju cigarete da prestanu sa tom navikom.

Oni navode da su ova uputstva otvorena za konsultacije, ali dodaju da su studije pokazale da su "podsticaji u vidu vaučera prihvatljivi mnogim trudnicama i pružaocima zdravstvenih usluga" i da se već koriste u nekim regionima.

Stručnjaci ističu da će žene morati da se podvrgnu testiraju kako bi dokazale da su zaista ostavile cigarete, pre nego što preuzmu vaučere. Ipak navode da će, u slučaju da testiranje bude otežano zbog pandemije, vaučeri svejedno biti podeljeni.

Istraživanja pokazuju da bi od 1.000 ženu njih 177 ostavilo cigarete ako bi za to trebalo da dobiju vaučere.

Nove smernice podrazumevaju i da bi zdravstveno osoblje trebalo da pruži jasne i ažurne informacije o e-cigaretama ljudima koji su zainteresovani da ih koriste da bi ostavili cigarete, ali da bi trebalo naglasiti da su dugoročni efekti na zdravlje još uvek neizvesni.

Stručnjaci kažu da se zna da oko 10 odsto žena konzumira cigarete u vreme termina za porođaj, a s obzirom na posledice koje zbog ovog imaju i majka i beba, treba učiniti sve da trudnice ostave cigarete.

- Treba da koristimo svako oružje u našem arsenalu da smanjimo broj pušača, poput edukacije, podrške, finansijske motivacije, i e-cigarete, ukoliko ljudi žele da ih koriste - objašnjavaju stručnjaci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Antiglobalistkinja

    25. jun 2021 | 18:11

    Zar sama trudnoca i cinjenica sto ce doneti zivot na svet ne treba da im bude jedina motivacija.Zeleti svom detetu sve najbolje i zdravlje nema cenu.Na zalost porazavajuce je to sto velik procenat trudnica pusi.Kasnije ta deca imaju zdravstvenih problema i to je naucno dokazano.Ne moze niko reci da je pusenje zdravo-a jos u trudnoci dok se plod razvija NIKAKO.I doslo vreme da se podmicuju i potkupljuju vaucerima da ostave cigarete-porazavajuce i tuzno koliko same ne misle na svoju nerodjenu decu i prvenstveno svoje zdravlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA