≫ 

Sve tajne "oca" medicine Srbije: Francuska ga odlikovala ordenom Legije časti, a Srbija proterala

Bio je svestrana ličnost koja je ostavila dubok trag u oblasti medicinskih nauka i u kulturi 20. veka, a danas je pao u zaborav

  • 1

U emisiji Telegraf TV-a, OVO NISTE ZNALI, otkrivamo vam priče koje samo retki znaju, vodimo vas na zaboravljena mesta i razotkrivamo vam čuda za koja sigurno niste znali.

Jedna ulica u Grockoji jedina beogradska ulica, paralelna sa ulicom Kneza Miloša podsećaju nas svakog dana na jednog od najvećih srpskih naučnika i lekara.

Ovaj svestrani naučnik je bio jedan od osnivača, prvih profesora i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, bio je osnivač i Veterinarskog (1938) i Farmaceutskog fakulteta (1939), profesor histologije i embriologije, stručnjak za seksologiju, terminologiju, film, arheologiju, fotografiju.

Profesora Aleksandra Kostića francuski predsednik je 1940. godine odlikovao ordenom Legije časti, a njegova zemlja ga je proterala sa fakulteta i laboratorije.

Dva puta je izbačen sa Medicinskog fakulteta. Prvi put 1941. jer je odbio da potpiše „Apel srpskom narodu“ koji poziva srpske intelektualce na saradnju sa okupatorom, i drugi put 1952. godine. Označen kao nepodoban do kraja svog života živeo je sa „neprebolnim bolom u duši“, kako je govorio.

Ovo niste znali.

Video: Tužna sudbina zadužbine despota Stefana Lazarevića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Tt

    20. jul 2021 | 09:53

    Moj deda je bio borac legendarnog dobrovoljackog odreda Vojvode Vuka ( do ppsle bitke na Gruniskom visu, Kajmakcalan, novembra 1916., tada desetkovanja odreda i pogibije komandanta, kada je ova jedinica srpske vojske rasformirana). Dugo sam se pitao otkud u nasoj kucnoj biblioteci dve knjige prof dr Aleksandra Kostica iz tridesetih godina proslog veka a onda sam saznao da je profesor tokom te bitke bio njihov (Dobrovoljackog odreda) lekar i rukovodioc saniteta. Slava herojima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA