Najviši zamak od peska podignut u Danskoj: Utrošeno 5 tona materijala, ukrašen posebnim motivima

Holandski majstori su za svoje remek delo utrošili čak 4,8 tona posebne vrste peska koja sadrži 10 odsto gline kako bi se bolje lepio

  • 1
Najviši dvorac od peska Nemačka prethodno držala rekord Foto: guinnessworldrecords.com

Oko 4,8 tona peska iskorišćeno je za stvaranje remek dela u jednom ribarskom selu u Danskoj. Umetnici su po uzoru na piramide napravili najviši zamak od peska visok čak 21,16 metara.

Skulptura koja je postavljena u okviru festivala zamaka u pesku u Blokhusu, na severozapadu Danske, oborila je novi svetski rekord, prenose lokalni mediji.

Tim majstora koji su učestvovali u izradi zamka predvodio je holandski dizajner Vilfred Stiger. Oni su uspeli da obore prethodni rekord koji je postavljen 2019. godine u Nemačkoj. Taj zamak je bio visok 17,66 metara i on je za 3,5 metara niži nego holandski.

Najviši dvorac od peska Foto: guinnessworldrecords.com

Holandski majstori su za svoje remek delo utrošili čak 4,8 tona posebne vrste peska koja sadrži 10 odsto gline kako bi se bolje lepio.

Kada se talog peska oblikuje, preko njega se dodaje još jedan sloj lepka kako bi bio čvršći i kako bi duže stajao.

On se kao i ostali zamkovi slične veličine pakuje u formi piramide kako bi se izbeglo urušavanje. Dvorac se ukrašava morskim motivima u obliku čamca, riba i svetionika. Ovogodišnji dvorac sadrži i figuru korona virusa koja je simbolično postavljena na vrh piramide. Ideja skulptora bila je da tom figurom podseti posmatrače na smrtonosni virus koji hara zemljom i ne da ljudima da normalno žive, piše Sputnik news.

Festival dvoraca u pesku koji se svake godine održava u Blokhusu, svake godine privlači veliki broj turista koji dolaze iz raznih krajeva sveta kako bi uživali u fantastičnom pogledu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA