≫ 

Kakadui u Sidneju oduševili stručnjake: Kljunom otvaraju kante pa uživaju u hrani

Oni otvaraju kante tako što kljunom uhvate poklopac kante, zatim se odmaknu do same ivice i kada se poklopac otvori na drugu stranu, mogu bez ikakvih problema da uživaju u hrani

  • 1
Kakadui kanta Foto: Tanjug/AP

Kakadui u Sidneju naučili su da otvaraju kante, a tehniku su savladali gledajući druge kako to rade - tvrde stručnjaci.

Njih je kako otvaraju kante prvi primertio orintolog Ričard Major pre nekoliko godina.

Nekoliko različitih timova početkom 2018. godine otkrio je ovaj fenomen u tri predgrađa Sidneja, a tokom 2019. godine ovaj broj se proširio na 44 pregrađa.

Posle analiziranja 160 snimaka, naučnici su došli do otkrića da ove pametne ptice veštine uče posmatrajući jedni druge.

Oni otvaraju kante tako što kljunom uhvate poklopac, zatim se odmaknu do same ivice i kada se poklopac otvori na drugu stranu, mogu bez ikakvih problema da uživaju u hrani.

Mnogi su ovaj potez uporedili sa pokretima nekog popularnog plesa na internetu, budući da se tom brzinom proširio među ovim pticama.

Većina kakadua su mužijaci, jer su duži od ženki i najčešće su dominantniji u zajednici. Ove ptice uglavnom ne narastu previše i najčešće se mogu videti u grupama, piše Sky news.

Ovo nije prvi put da su naučnici utvrdili da neka vrsta ptica može da uči posmatranjem. Još pre 100 godina naučnici su zapazili da plave senice probijaju čepove na staklenim flašama sa mlekom i tako ga piju.

Video: Kakadu sa rukama: Papagaj probao plastično pomagalo i nije mu se baš dopalo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bas su bezobrazni

    23. jul 2021 | 17:40

    E kako su pokvareni ovi Kakadui kopiraju nese penzionere, razlika je sto su kod,nas veci kontejneri a,manje hrane, zovu ih Vuciceva Menza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA