≫ 

Nemački penzioner decenijama krio tenk: Kupio ga na otpadu, sad mu preti kazna od pola miliona evra

Odbrana tvrdi da veći deo naoružanja nije ispravan i da je tenk kupljen kao otpad

  • 3
leopard tenk, nemački tenk Foto: Wikimedia/Anders Lagerås

Nemačkom penzioneru, koji je godinama na imanju u Hajkendorfu čuvao tenk, protivavionski top i torpedo iz Drugog svetskog rata, preti zatvor ili novčana kazna do pola miliona evra. 

Naoružanje je uklonjeno sa imanja 84-godišnjeg penzionera, čiji identitet iz bezbednosnih razloga nije otkriven. Ceo slučaj šokirao je Nemačku javnost, a u procesu uklanjanja naoružanja učestvovala je i nemačka vojska. Protiv penzionera je u međuvremenu pokrenuta prijava, a tužioci i advokati odbrane sada pregovaraju o mogućoj kazni, od uslovne pa do novčane koja može da iznosi i 500.000 evra.

Starac takođe mora da pronađe nove lokacije za tenk i naoružanje, a njegov advokat je rekao da je američki muzej zainteresovan da kupi tenk Panther. Mnogi istoričari se slažu da je to bio najefikasniji nemački tenk u Drugom svetskom ratu. Takođe, neki nemački kolekcionari žele da otkupe njegovo naoružanje uključujući puške i pištolje.

Pravnici pokušavaju da ustanove da li je penzioner prekršio nemački zakon posedovanjem vojne kolekcije, jer se zakonom regulišu proizvodnja, prodaja i transport ratnog oružja.

Odbrana tvrdi da veći deo naoružanja nije ispravan i da je tenk kupljen kao otpad. Spremni su da prihvate manju kaznu u iznosu od 50.000 evra.

Ipak, tužioci tvrde da se određeni deo naoružanja i municije još uvek može da se koristi. U julu 2015. godine 20 vojnika je čak devet sati uklanjalo naoružanje iz njegovog dvorišta. To uključuje izvlačenje tenka koji nije imao gusenice, piše Klix.

Novo ročište je zakazano za sredu, a konačna odluka sudija biće objavljena u avgustu.

Video: T-34: Slovo i broj koji je Nemcima strahom ledio srce i dušu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pax

    27. jul 2021 | 13:07

    Pravda za Hansa!

  • Limdar

    27. jul 2021 | 13:44

    Šta ćemo sa tenk na Rajku Mitiću to je dozvoljeno ili biće dozvoljeno dok je Vučić na voasti a posle tenk ode u otpad. Možda bi trebali da gacima ostavimo tenk jer su bili dobri borci u ratu. Kada su nemci napadali našu vojsku cigo legao u rov komandir kaže cigo šta ležiš pucaj nemci će ući u rov,cigo druže komandire koliko ih mrzim ne mogu da ih gledam zato i ležim.

  • Deki

    27. jul 2021 | 18:03

    Deka se spremio na vreme za migrante kada je video najezdu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA