≫ 

Šta to gradi EU? Sauronovo i Odinovo oko motriće na svaki pokret na nebu

Sauron je poznat kao mračni vladar iz trilogije Gospodar prstenova čiji je zaštitni znak goruće oko * Odin je nordijski otac bogova i bog rata

  • 1
Sauronovo oko

Printskrin: Youtube/ MNE Clips

Evropska unija je odlučila da izgradi sopstveni sistem za posmatranje svemira i obaveštavanje i uzbunjivanje u slučaju opasnosti ili sumnjivih dešavanja u Zemljinoj orbiti, piše Dojče vele.

Sopstveni znači da EU, kada je reč o svemirskim opasnostima, ne želi više da bude zavisna od tehnologije, arsenala i raspoloženja Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Index.

Zato se Evropska komisija, prema pisanju nemačkog tabloida Bild, obratila pre svega koncernu "Ariannegroup" i nemačkoj firmi za svemirsku tehnologiju OHB iz Bremena. Svaka od njih će biti centar rada na jednoj od dve komponente, odnosno, jednom od dva "oka" za posmatranje svemira.

Biće to Sauronovo oko i Odinovo oko.

Sauron je poznat kao mračni vladar iz trilogije Gospodar prstenova čiji je zaštitni znak goruće oko. Firma "Ariannegroup", koja pravi rakete i satelite, sada bi trebalo da izradi sistem senzora za napredno korišćenje i posmatranje svemirske situacije - odnosno, na engleskom, Sensors of Advanced Usage and Reconnaissance of Outerspace situation ili skraćeno: Sauron.

Da li je neprijateljski projektil ili svemirski otpad?

 

Šef "Ariannegroupa" za Nemačku Pjer Godard je rekao za Bild da svojim klijentima želi da pruži "kompletnu kartu svemira: šta tamo leti, gde, kojom orbitom i kako se ti leteći objekti kreću". "Pri tome je važno da se sazna jesu li ti leteći objekti prijateljski raspoloženi - ili ne. Na primer, radi li se o delovima svemirskog otpada."

Ti senzori bi trebalo da funkcionišu koristeći veštačku inteligenciju, napredne algoritme i laserske zrake i trebalo bi da budu u stanju da raspoznaju i najmanje objekte.

Odinovo oko (Odin je nordijski otac bogova i bog rata) biće sistem za rano identifikovanje balističkih projektila i letećih objekata koji se kreću hiperzvučnom brzinom.

9 teleskopa umreženo tako da skeniraju čitavo nebo

 

Reč je o sistemu devet teleskopa koji se nalaze na više kontinenata, umreženih tako da može da se "skenira čitavo nebo", kako je to rekao Pjer Godar.

"Svemir je", prema njegovim rečima, "kritična infrastruktura i zbog toga je sada važno posmatranje Zemljine orbite, na primer, da bi se izbegle kolizije. To je neka vrsta nadzora saobraćaja radi zaštite naših (evropskih) satelita".

Sauronovo i Odinovo oko pružaju informacije - nije reč o borbenim sistemima. Sam čin odbrane od mogućih balističkih projektila će tako ostati stvar pojedinačnih zemalja EU, zaključuje Bild.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA