≫ 

Guska koja leti naopačke zbunila internet, ali naučnici imaju objašnjenje

- Odmah sam shvatio da sam "uhvatio" nešto posebno, ali istovremeno, plašio sam se da niko neće da mi veruje. Fotografija deluje kao da je obrađena u fotošopu - kaže fotograf

  • 0
Divlje guske u Somboru. Ilustracija, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Neuobičajena fotografija guske u letu izazvala je pravu buru na Instagramu, jer je ptica privukla pažnju na svoj način letenja. Fotograf Vinsent Kornelisen uslikao je sivo-braon Binovu gusku u blizini holandskog Arnhema u vrlo čudnom položaju, navodi ABC 12.

Kornelisen je rekao za ABC 12 da je video da jedna od tri ptice ima problema da leti u pravoj liniji.

- Imala je problema, pa sam pomislio da je to zbog vetra. Delovalo je da se bori, pa sam je slikao. Odmah sam shvatio da sam "uhvatio" nešto posebno, ali istovremeno, plašio sam se da niko neće da mi veruje. Fotografija deluje kao da je obrađena u fotošopu.

Zaista je čudna, a neki su bili i zabrinuti da fotografija, snimljena u martu ove godine, pokazuje da je ptica možda povređena na neki način.

Međutim, moguće je da se samo pravi važna. Lars Sorink, koji je takođe i fotograf divljine i radi za holandsko Odeljenje za zaštitu ptica, kaže da fotografija samo prikazuje pticu koja uči nove trikove.

- Jednom kada mlade guske savladaju letenje, shvataju šta mogu i koliko daleko da idu - kaže on.

Takođe, s obzirom na to da je fotografija uslikana u martu, verovatno je to bio prvi period u godini da su guske imale priliku da pokažu svoje veštine posle zime koju su provele, verovatno na tlu.

Manevar se inače zove "vifling" i podrazumeva da ptica okrene telo naopako, uvrnu vrat i glavu 180 stepeni u odnosu na normalan položaj. Ova akrobacija podseća na list koji pada i koristi se da bi se izbegli predatori ili u predelima gde ima lovaca.

Video: Šta ga briga, njemu super: Neko šeta pse i mačke, a on guske i to dve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA