Ženka ratobornih makaki majmuna potisnula mužjaka sa čela čopora: Sad joj daje da prva uzme kikiriki

Makaki majmuni su poznati po agresivnosti, pa se posetiocima savetuje da ne gladaju majmune u oči jer oni to tumače kao izazov

  • 2
Japanski majmun makaki

Foto: Shutterstock

Ženka japanskog majmuna makaki, Jake, izborila se da bude prva alfa ženka koja će predvoditi čopor u poslednjih 70 godina, u rezervatu prirode na ostrvu Kjušu u Japanu.

Devetogodišnja Jake postala je "šef" čopora sa 677 makaki majmuna, nakon što se obračunala sa alfa mužjakom Sancje (31) koji je pet godina bio vođa čopora "Trupa B", piše Gardijan.

Jake je svoj put do vrha započela u aprilu kada je pretukla svoju majku i postala alfa ženka svog čopora u zoološkom vrtu u gradu Oitu.

Ovaj potez bi uglavnom bio vrhunac ženkama majmuna, ali je Jake odlučila da se sa svojih 10 kilograma baci u bitku među mužjake.

Iznenađeni čuvari zoološkog vrta gde u 70-godišnjoj istoriji nikada nije bilo alfa ženke, izvršili su "test kikirikija" 30. juna, tako što su bacili kikirikije čoporu majmuna i čekali da vide ko će ih prvi pojesti.

Sancje se povukao i dao Jakei da prva dođe do poslastica, potvrđujući tako njen alfa status.

- Od tada se Jake penje na drveće i trese ga, što je izraz moći i veoma retko ponašanje ženki majmuna - rekao je Satosi Kimoto, vodič zoološkog vrta.

- Hodala je sa podignutim repom što je takođe veoma retko za ženku majmuna - dodao je Kimoto.

Takasakiama zoološki vrt, osnovan kao rezervat za majmuna 1952. godine, dom je za oko 1.500 makaki majmuna, podeljenih u "Trupu A" i "Trupu B".

Majmuni uglavnom žive u šumovitim planinama u centru rezervata, lutajući slobodno i spuštajući se na niže tlo, kako bi uzeli hranu koju im obezbeđuju upravnici zooloskog vrta.

Makaki majmuni su poznati po agresivnosti, pa se posetiocima savetuje da ne gladaju majmune u oči jer oni to tumače kao izazov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA