≫ 

Ovo lekovito blato otkrili su Rimljani, a sada u njemu uživaju i turisti

Ovo blato je puno minerala i oksida, smanjuje upalne procese na koži, a po rečima posetilaca tretman na plaži deluje vrlo opuštajuće

  • 0
blato dete Foto: Pixabay/ Ilustracija

Lekovito ninsko blato (peloid), prema iskustvima ljudi, ali i naučnim istraživanjima, pomaže kod kožnih oboljenja kao mišićno - koštanog sistema.

Puno je minerala i oksida, smanjuje upalne procese na koži, a po rečima posetilaca tretman na plaži deluje vrlo opuštajuće.

Ninsko područje bogato je raznim prirodnim lepotama, a jedna koja je privukla pažnju brojnih turista i domaćih gostiju nalazi se u blizini znamenite duge peščane Kraljičine plaže.

Delotvornost lekovitog blata do sada su proverile desetine hiljada posetilaca koji, u organizaciji i uz nadzor zdravstvene ustanove iz Zadra, već četiri decenije blato koriste za lečenje raznih tegoba.

Terapija obično traje deset do dvadeset dana, a uključuje oblaganje blatom, zatim sunčanje na peščanoj plaži, kao i ispiranje peloida u toplom moru. Tretman se obavlja u jutarnjim časovima tokom jula i avgusta.

Inače, za lekovitost ninskog blata znali su i drevni Rimljani, o čemu svedoče tegule - okrugle cigle koje su u termama služile za prenošenje toplog zraka, a danas su pohranjene u Muzeju ninskih starina.

Video: Sok, borovnice i gumene bombone u istoj čaši: Recept za šećernu bombu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA