Požar oterao ljude sa jezera Taho, pa su se medvedi "uselili": Provalili u kuće i oštetili kola

Krzneni pljačkaši uništili su popularno turističko odredište na granici Kalifornije i Nevade, nakon evakuacije turista zbog požara

  • 0
Medvedi plivaju kupaju se Foto: Pixabay

Nakon što je požar u Kaldoru prisilio 22.000 stanovnika južnog dela jezera Taho u Kaliforniji da se evakuišu, medvedi u regionu preuzeli su na sebe patrolu nad uglavnom praznim područjem.

Pošto su stanovnici otišli prekinuto je sakupljanje smeća prošle nedelje, a vatra koja je uništila njihovo stanište dovela je do toga da su se medvedi "uselili" u letovalište, kopali po kantama za smeće i provalili u kuće u potrazi za hranom.

Primećeni su u kućama, na benzinskim pumpama i ispred prodavnica, a pošto su medvedi inače problem i česta pojava u ovo vreme, na ovom području, dosta objekata je oštećeno, kao i neka vozila, saopštila je kancelarija šerifa okruga El Dorado.

- Istorijski gledano, Taho medvedi su oduvek bili problem, posebno krajem leta. Spremaju se za zimu, pa pokušavaju da se što više ugoje. Nije bilo ljudi pa su lutali gradom - rekao je Erik Palmberg, službenik za javno informisanje u kancelariji šerifa, prenosi Guardian.

Odeljenje za divlje životinje u Nevadi zatražilo je od komunalnog preduzeća "South Tahoe Refuse", koja prikuplja smeće, da postavi privremene deponije za stanovnike i preduzeća kako bi centralizovali hranu i drugi otpad u nastojanju da pomognu u rešavanju problema, pišu mediji San Franciska.

"To je noćna mora"

- Medvedi su baš sada najaktivniji. To je noćna mora. Toliko smeća je na ulici zbog medveda. O, moj Bože, kakav nered su napravili - rekao je Džon Tilman, vlasnik "South Tahoe Refuse".

Požar u Kaldoru prisilio je prošle nedelje evakuaciju bez presedana u oblasti jezera Taho, popularnom turističkom odredištu na granici Kalifornije i Nevade.

Iako su vatrogasci uspeli da zaštite grad od plamena, hiljade i dalje radi na odbrani okolnih odmarališta. Požar, koji je uništio 776 kuća, pedeset posto je obuzdan i još uvek preti područjima južno od grada.

Poznato je da medvedi lutaju po naseljima u području jezera Taho, ali nakon evakuacije, zvaničnici su upozorili da ima više aktivnosti medveda nego inače i da bi stanovnici koji se vraćaju treba da paze na životinje u tom području.

- Medvedi nisu navikli na ljude, pa se ne plaše automobila i velika je verovatnoća da će hodati ispred vas - istaknuto je na sajtu grada Saut Lejk Tahoa.

Region već dugo ima problema sa pljačkaškim medvedima koji ulaze u naseljena područja, u potrazi za hranom. U avgustu je jedan čovek iz Kalifornije podneo tužbu nakon što je povređen pokušavajući da pobegne od medveda koji ga je iznenadio u kontejneru na jezeru Taho.

Medvedi su počeli da sve više provaljuju u domove jer su naselja u jezeru Taho počela da bolje obezbeđuju svoje smeće, koje onda nije bilo dostupno krznatim razbojnicima.

Ovo pitanje je podelilo zajednicu oko toga kako reagovati na životinje. Zvaničnici su eutanazirali neke medvede koji su provalili u domove, čemu se protive lokalni zagovornici medveda.

Tvrde da bi vlasti trebalo da se usresrede na obrazovanje zajednice i turista o tome kako najbolje obezbediti svoje smeće i domove.

Video: Zašto pas kada može zver: Imaju medu za kućnog ljubimca, ali ne plišanog

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA