≫ 

Lepotica iz Indonezije zalutala do predivnog manastira u Srbiji: Potez monaha je oduševio

Gošća iz daleke Indonezije bila je oduševljena bogomoljom i kako je dočekana

  • 13
Šifa Adrijana, Indonežanka u Srbiji Printscreen: Youtube/Syifa Adriana

Šifa Adrijana iz Indonezije obožava da putuje po svetu, a potom da na društvenim mrežama objavljuje snimke i utiske iz zemalja koje je posetila. Nedavno je odlučila da obiđe i našu zemlju, a reklo bi se da je o Srbiji stekla najbolji mogući utisak.

Šifa je boravila u prestonici, ali je obišla i druge srpske gradove, a kada je krenula da obilazi unutrašnjost Srbije, ostala je oduševljena prirodom i srpskim svetinjama.

Lepa Indonežanka je tokom svog boravka ovde obišla Kruševac, a potom je motorom krenula da obilazi okolna mesta. Stigla je i do Jastrepca, gde se napila hladne izvorske vode, a onda ju je put naneo do manastira Naupara, koji ju je ostavio bez daha.

- Stigla sam do ovog manastira, prolazila sam ovuda. Sad će monah da me odvede da vidim manastir - priča Šifa u snimku dok pešači ka bogomolji.

Međutim, kada je ugledala manastir iz 14. veka, u trenutku je ostala bez teksta.

- Vau - samo se kratko čuje njena reakcija.

Odmah je poželela da sazna što može više o manastiru, pa je ispitivala "sveštenika" koji je, iako slabo govori engleski, na sve načine pokušavao da je upozna sa istorijom ove svetinje. Tako je na ruci crtao brojeve, kako bi joj objasnio da je manastir izgrađen 1382. godine.

- Zaista predivna arhitektura, divna dekoracija. Nažalost, nisam uspela sve da razumem sveštenika iako se baš trudio - priča lepa Indonežanka ne znajući da joj je domaćin zapravo iguman manastira otac Damaskin.

Ispratila ga je do konaka sva zbunjena, ali prijatno iznenađena što ju je pozvao unutra da se osveži i popije nešto. Kada joj je doneo posluženje nije znala kako da se zahvali.

- Hvala - progovorila je odmah na srpskom.

Otac joj je potom objasnio da treba prvo da uzme med i popije vodu, pre nego što su posluži kolačem koji joj je izneo.

Iako je jezik bio očigledna barijera, iguman manastira nije odustajao od toga da bude najbolji mogući domaćin. Uspeo je od gošće da sazna da je obišla i Negotin i da je noći na Kopaoniku.

Šafi je bila toliko oduševljena da je na kraju uzela telefon u ruke i uz pomoću rečnika je za tili čas "progovorila srpski", samo da bi mogla da se zahvali ocu Damaskinu.

- Želim da vam se zahvalim na gostoprimstvu - izgovorila je Indonežanka pažljivo čitajući sa telefona reči, na šta se otac Damaskin od srca nasmejao.

Iguman ju je iz manastira ispratio uz darove, a prvi komentar Šafi nakon što je sela na motor, bila je da joj je ovo nezaboravno iskustvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bata raka

    12. septembar 2021 | 14:03

    Predivno. Bas lepa prica

  • Vladimir

    12. septembar 2021 | 14:37

    Volim putopisne emisije,na tv,a ovo mi se svidelo ekstra,verujte mu,ni ja koji sam ceo zivot u Srbiji nisam video ni obisao ove krajeve,licno ssm se odusevio ovim videom,svaka cast.

  • Boki

    12. septembar 2021 | 15:07

    Lepo. Mnogi ne znaju da je Indonezija najveca muslimanska zemlja na svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA