Prastare džinovske sekvoje zaštićene aluminijumskim ćebadima od požara u Kaliforniji

Zvaničnici kažu da već nekoliko godina koriste taj materijal na zapadu SAD da zaštite osetljive strukture od plamena

  • 0
Džinovska šuma požar sekvoje Foto: Tanjug/ AP

Kalifornijski vatrogasci su umotali stabla sekvoje u materijal otporan na vatru pokušavajući da spasu od požara svetski poznatu Džinovsku šumu starodrevnih sekvoja u kalifornijskoj oblasti Sijera Nevada, izjavila je portparolka vatrogasne službe služba Rebeka Paterson.

Materijal kojim su zaštićena stabla sekvoje u Nacionalnom parku džinovskih sekvoja je od aluminijuma koji na kratko može da izdrži intenzivnu toplotu, prenosi AP.

Federalni zvaničnici kažu da već nekoliko godina koriste taj materijal na zapadu SAD da zaštite osetljive strukture od plamena, a u blizini jezera Taho neke kuće su bile umotane u ovaj zaštitni materijal i izdržale su nedavne požare, dok su drugi nezaštićeni objekti u blizini nestali u vatrenoj stihiji.

Iako se očekivalo da će požar u jednom trenutku stići do Džinovske šume u kojoj ima preko 2.000 sekvoja, požar se juče nije značajnije širio jer je oblak dima onemogući veće raspirivanje vatre, izjavila je portparolka vatrogasnih službi Keti Huper.

Šumski požar su prošle godine u ovom regionu uništili hiljade sekvoja, od kojih su neke bile stare i po nekoliko hiljada godina.

Video: Gori preko hektar šume u selu pored Čačka: Požar preti da stigne do kuća

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA