≫ 

Slučajno otkriveno novo svojstvo crne rupe koje bi moglo da promeni fiziku

Ono bi takođe moglo da pomogne u objedinjavanju teorije relativiteta i kvantne mehanike, kao i u rešavanju poznatog paradoksa nestanka informacija u crnim rupama

  • 3
crna rupa

Foto: Pixabay

Britanski naučnici otkrili su da crne rupe imaju zanimljivo svojstvo, koje bi moglo da bude u skladu s predviđanjima slavnog fizičara Stivena Hokinga.

Ono bi takođe moglo da pomogne u objedinjavanju teorije relativiteta i kvantne mehanike, kao i u rešavanju poznatog paradoksa nestanka informacija u crnim rupama, prenosi Index.

Slučajno otkriće

 

Tokom izvođenja jednačina za korekcije kvantne gravitacije, za entropiju crne rupe, fizičarski par otkrio je da crne rupe imaju određeni pritisak u prostoru oko sebe.

Taj pritisak je nizak i negativan, što bi moglo da bude posledica tzv. Hokingovog zračenja. Naime, Hoking je predvideo da crne rupe emituju toplotno zračenje, zbog čega moraju da imaju određenu temperaturu, a takođe bi trebalo i da se sa vremenom smanjuju.

Naravno, ako ostanu bez materijala kojim se "hrane".

Crna rupa zvezda

Printscreen/Youtube/European Southern Observatory (ESO)

- Naše otkriće da Švarcšildove crne rupe imaju pritisak i temperaturu još je uzbudljivije, obzirom na to da je to bilo potpuno iznenađenje - rekao je fizičar i astronom Ksavijer Kalmet sa Univezrziteta "Sussex" u Velikoj Britaniji.

Saznanje do koga su došli Kalmet i Kuipers može da redefiniše crne rupe.

- Ako posmatrate crnu rupu samo unutar opšte relativnosti, pokazaće se da u svom središtu ima singularnost u kojoj se zakoni fizike kakvu poznajemo moraju da se urušavaju. Nadamo se da bi, kad se kvantna teorija polja inkorporira u opštu relativnost, mogli da pronađemo novi opis crnih rupa - dodao je Kalmet.

On i njegov kolega, fizičar i astronom Folkert Kuipers, nabasali su na svoje otkriće dok su izvodili proračune koristeći kvantnu teoriju polja kako bi pokušali da ispitaju horizont događaja crne rupe.

Konkretno, pokušavali su da razumeju promene u funkcionisanju crne rupe koje ispravljaju njenu entropiju, meru progresije od reda prema haosu.

Neočekivana veličina je pritisak crne rupe

 

Dok su izvodili ove proračune, Kalmet i Kuipers neprestano su nailazili na dodatnu veličinu koja se javljala u njihovim jednačinama, međutim, bilo im je potrebno neko vreme da prepoznaju da je ono što vide zapravo pritisak.

Crna rupa guta zvezdu

Printskrin: NASA

- Trenutak kad smo shvatili da nam misteriozni rezultat govori da je crna rupa koju smo proučavali imala pritisak, nakon meseci mučenja sa njom, bio je vrlo uzbudljiv - rekao je Kuipers.

Tim za sada još nije siguran šta uzrokuje otkriveni pritisak. Prema proračunima, on je negativan i mali, i iznosi -2E-46 bara.

Za bolje razumevanje koliko je taj pritisak mali, treba imati na umu da je reč o crnoj rupi mase slične Sunčevoj, kao i da je vazdušni pritisak na površini Zemlje u nivou mora oko 1 bar.

Iz ovoga proizlazi da se crna rupa skuplja, ali za sada nije jasno je li to posledica Hokingovog zračenja.

Video: Kako izgleda kada Crna rupa usisa zvezdu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • M.K.

    21. septembar 2021 | 18:00

    Crna rupa je podrucje tj. prostor vremena u svemiru u kojem je gravitacija toliko jaka da iz nje ne moze izaci cak ni mini deo atom elektomagnetno zracenje = Svetlosti .

  • Sneza

    21. septembar 2021 | 23:14

    Ja imam crnu rupu koja menja hemiju. Ko ne veruje nek proveri.

  • Vuuuk

    21. septembar 2021 | 11:09

    Ko jos veruje u ove gluposti? O crnim rupama, o beskonacnosti svemira,o roverima,robotima,masinama poslanim na "Mars " na, "Mesec" u dubine svemira!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA