Kokain i ekstazi pronađeni u reci u blizini Glastonberi festivala

Koncentracija kokaina porasla je na nivo koji bi mogao da utiče na životni ciklus evropskih jegulja, inače zaštićene vrste koja živi u ovim vodama

  • 2
Glastonbury, Glastonberi festival Foto: Shutterstock

Reka koja protiče blizu mesta gde se održava najveći svetski muzički festival na otvorenom Glastonberi, zagađena je nedozvoljenim drogama, poput kokaina i ekstazija, jer posetioci pod dejstvom opijata često uriniraju na tlo, tvrde naučnici.

Istraživači sa Univerziteta Bangor otkrili su da se koncentracija MDMA, poznatog kao ekstazi, učetvorostručila nizvodno u reci Vajtlejk u nedelji nakon Glastonberi festivala, kada je poslednji put održan 2019, prenosi Rojters.

Navodi se da je i koncentracija kokaina porasla na nivo koji bi mogao da utiče na životni ciklus evropskih jegulja, inače zaštićene vrste koja živi u ovim vodama, prenosi Tanjug.

Komentar je na spomenutu situaciju došao i od prvih ljudi festivala, a kako kaže njihov portparol, zaštita lokalnih reka i divljih životinja od izuzetne je važnosti organizatorima Glastonberi festivala.

Zaključne reči javnosti preneo je Kristijan Dun, jedan od naučnika koji su radili na istraživanju.

- Ovo je istraživanje u fokus stavilo činjenicu da je zaustavljanje mokrenja na javnom mestu izrazito važno. Ne radi se ovde samo o tradicionalnim zagađivačima, za one koje smo znali, već i onoj vrsti zagađivača kojih tek postajemo svesni - farmaceutski otpad, otpad koji se stvara korišćenjem droga, oni su važni - rekao je on.

Dun je istakao kako je potrebno sprovesti još istraživanja da bi se dokazala štetnost droga na ekosisteme. Izjavio je da bi trebalo izveštavati o opasnosti ovih droga, a takođe naveo da je štetnost na ekosisteme još jedan razlog zašto uriniranje po tlu nije dobro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA