≫ 

Kristina od nefunkcionalnog stana od 35m2 napravila oazu: Porodica maltene sve renovirala sama

Ona i suprug odlučili su se na ovako zahtevan poduhvat jer su želeli da podignu vrednost stana u kom su živeli, a koji su odlučili da prodaju

  • 23
Renoviranje stana Foto: Facebook/Kristina Tarle

Koliko je teško naći dobrog majstora kada želite da adaptirate stan, znaju oni koji su se upustili u ovu potragu. Pored cene, veliku ulogu igra i kvalitet, mada je dobru preporuku među prijateljima i poznanicima danas teško naći.

Jedna Kristina iz Zagreba, rešila je da uzme stvari u svoje ruke i da po principu uradi sam, zajedno sa suprugom i decom preuredi nepraktični stan od 35 metara kvadratnih, u kom su skoro 30 godina živeli njeni roditelji.

- Glavni akteri bili smo moj suprug i moja malenkost, pomoćni radnici kojima je moto "ako ne možeš da pomogneš smetaj, bitno je učestvovati" su bili moja divna deca Gabrijela Dorian, Juraj i Neva - kaže Kristina koja je svoju priču ispričala u Fejsbuk grupi Majstor u svom domu.

Iako je mnogima možda čudno što su im deca pomagala, Kristina ima objašnjenje i za to.

- Mi našu decu učimo da budu sposobni i samostalni pa tako dete od četiri godine samovoljno pomaže u sastavljanju nameštaja i pomažu u svemu što žele pod našim nadzorom- kaže ona.

Njima su osim dece pomogli parketar i majstor za plinske uređaje, u čiji se posao porodica nije previše mešala.

Ona i suprug odlučili su se na ovako zahtevan poduhvat jer su želeli da podignu vrednost stana u kom su živeli, a koji su odlučili da prodaju. Uz nešto novca, ali puno truda i ljubavi supeli su da oronulom stanu daju novi, moderniji izgled.

- Ceo proces renoviranja trajao je oko tri meseca - kaže samouvereno Kristina.

Velika količina šuta prošla je kroz njihove ruke

Od prostorija stan je imao ulazni hodnik od četiri metara kvadratnih, kupatilo od skoro šest kvadrata, trpezariju sa kuhinjom i špajzom i jednu sobu obliku slova L koja je kao i ostatak stana, prema njenim rečima potpuno nefunkcionalna.

- L deo u sobi pregradili smo siporeksom i ostavili otvor za nova vrata. Deo tog zida smo srušili kako bismo dobili sobu i dnevni boravak pravougaonog oblika od nekih 14 metara kvadratnih - kaže ona.

Porodica je zatim stara vrata, odnosno ulaz u sobu zatvorila takođe siporeksom, srušili su ceo hodnik i otvorili trpezariju koja je postala prostrana dnevna soba.

- Morali smo da izmestimo plinski bojler i čitave instalacije u kupatilu. Najteže nam je bilo da skidamo pločice u kupatilu. Probali smo da polupamo pločice iz kupatila, ali je to Industrogradnjina gradnja sa početka devedesetih godina, gde se očito nije verovalo u lepak za pločice, pa su u smesu dodavali cement - kaže ona.

Rezultat lupanja pločica je bio pola dana muke za 2 kvadratna metra, pa su bili primorani da na kraju na postojeće pločice stave zeleni knauf i nove pločice, a istu stvar su uradili i sa podnim pločicama u kuhinji.

Veliki izazov za porodicu bio je i parket.

- Preslaganje postojećeg masivnog parketa je bio izazov jer smo morali da tražimo tačno tu dimenziju za ono što je nedostajalo u podu, ako uzmemo u obzir da je zgrada stara 30 godina i takav parket se odavno ne proizvodi, jasno je da smo se dosta namučili. Ništa se manje nismo namučili ni oko brušenja i farbanja prozora i vrata, budući da nikada ranije to nismo radili - kaže ona.

Farbanje zidova išlo je nešto teže jer ih je Kristinina majka farbala perivom bojom.

- Morali smo da tu boju palimo brenerom, pa da je onda stružemo - priseća se Kristina.

Ono što je otvorilo ceo stan je rušenje starog špajza kako bi se dobila prostranija i komfornija kuhinja.

Lift u zgradi je preuredila kao uspomenu komšijama

- Stari izgrebani lift sam ošmirgala i ofarbala novom bojom kao uspomenu komšijama jer je taj stan pripadao mom ocu od kada se izgradila zgrada i komšije sam poznavala od kad sam bila mala - kaže ona.

Kada su radovi završeni na red je došla dekoracija koja je, kao i u većini slučaja, najlakše pala našoj sagovornici.

- Najlakše je bilo staviti zavese jer kod opsežne adaptacije nema laganih zahvata - rekla je ona.

Da li ste spremni da zasučete rukave i promenite izgled vašeg životnog prostora? Pogledajte još ideja za renoviranje kuća i stanova, po principu "uradi sam".

Video: 3 u 1: Kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu spakovali u jednu prostoriju i izgleda super

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ceger

    10. oktobar 2021 | 21:44

    tako i kod mene dosli novi stanari pa krenuli sa unistavanjem zidova .. sad mi popucali zidovi gledam kad ce zgrada da se srusi ..

  • Rajko

    10. oktobar 2021 | 21:40

    Jadan je život u 35 kvadrata . Kod mene kuhinja ima 25 . Zato je kuća luksuz neizmeriv !

  • Nina

    10. oktobar 2021 | 22:56

    Npr stan vredi 30.000€ ulozis 10.000€ i ocekujes da ga prodas za 60.000€?! Bolje prodas stan u vidjenom, dodas taj jovac koji si planirao da ulozis i biras stan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA