≫ 

Žena koja je pomerila granice: Upoznajte prvu srpsku novinarku

Marija Maga Magazinović se borila za žensku ravnopravnost i modernizaciju Srbije na početku 20. veka

  • 0

U emisiji Telegraf TV-a "OVO NISTE ZNALI", otkrivamo vam priče koje samo retki znaju, vodimo vas na zaboravljena mesta i razotkrivamo vam čuda za koja sigurno niste znali.

Danas se malo ko zna ko je bila Marija Maga Magazinović koja se borila za izjednačavanje polova, prevashodno u pravu na školovanje, zaposlenje izvan kuće i jednake plate. Maga je bila i prva novinarka u Srbiji, decenijama ispred svog vremena, predano se zalagala za bolji položaj žena svojom upornošću, aktivnošću i angažovanjem na brojnim poljima, što je bilo neshvatljivo u tada strogo patrijarhalnom Beogradu. Prokrčila je put mnogim ženama na Filozofskom i Pravnom fakultetu Univeziteta u Beogradu.

Nakon što je diplomirala, postala je praktikantkinja u Narodnoj biblioteci, a zatim i nastavnica na Višoj devojačkoj školi. Potom je postala prva žena koja je počela da radi kao novinar u "Politici". Pored svega navedenog, upravo je ona bila ta koja je donela prvi pravi moderan balet u Beograd.

Njena borba nije bila uzaludna, uradila je mnogo za žene toga doba, ali i žene mnogo godina kasnije.

Marija Maga Magazivoć zaslužuje da je pamtimo.

Sve o prvoj srpskoj novinarki saznajte u tekstu na početku videa.

Video: Evo šta je bio tajni Titov afrodizijak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA