U britanskom muzeju biće prikazana najstarija mapa kosmosa na svetu

"Nebra skaj disk" star 3.600 godina, prvi put otkriven u Nemačkoj 1999. godine, jedan je od najstarijih sačuvanih prikaza kosmosa na svetu

  • 0
Nebra Sky Disc Foto: Tanjug/AP

Britanski muzej će prikazati, kako je naveo danas, najstariju sačuvanu mapu zvezda na svetu na predstojećoj velikoj izložbi o Stounhendžu.

"Nebra skaj disk" star 3.600 godina, prvi put otkriven u Nemačkoj 1999. godine, jedan je od najstarijih sačuvanih prikaza kosmosa na svetu i nikada ranije nije bio izložen u Velikoj Britaniji, saopštio je londonski muzej, preneo je AP.

Nebra Sky Disc Foto: Tanjug/AP

Bronzani disk od 30 centimetara ima plavo-zelenu patinu i ukrašen je zlatnim simbolima za koje se smatra da predstavljaju Sunce, Mesec i sazvežđa.

Na izložbi "Svet Stounehendža'' planiranoj za sledeću godinu disk će biti prvi put pozajmljen od Nemačke u poslednjih 15 godina.

Velika Britanija je tek četvrta zemlja u kojoj će disk biti prikazan nakon što je otkriven zakopan u zemlji u istočnoj Nemačkoj.

Disk će biti prikazan zajedno sa izuzetno retkim priveskom na kojem se nalazi Sunce starom 3.000 godina koji je, prema britanskom muzeju, opisan kao najznačajniji komad zlata iz bronzanog doba ikada pronađen u Britaniji.

Izložba će trajati od 17. februara do 17. jula 2022. godine.

Video: Američki lanac brze hrane KFC pruža VIP ugođaj svojim obožavaocima u londonskom hotelu

(Telegrf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA