≫ 

Zavirite u unutrašnjost velelepnog dvorca u Belgiji: Napušten je godinama, sve plaše priče o nestaloj deci

Veruje se da je zamak izgoreo, a zatim ponovo restauriran 1889. godine

  • 0
Dvorac, Belgija Moulbaix castle in Belgium

Foto: Jam Press/Roman Robroek / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Dvorac Moulbaks u Belgiji, napušten je godinama. On je u međuvremenu prodat, ali zbog svoje prošlosti i legenda koje godinama kruže o ovog zamku niko od meštana ne pokušava da mu priđe.  

O ovom zamku kruže razne legende i veruje se da su se unutar njega dogodila najmanje tri ubistva, a prijavljen je i nestanak dvoje dece koja su se igrala u dvorištu, a koja nikada nisu pronađena.

Prema drugom mitu jedan od lopova koji je pokušao da opljačka zamak pronađen je mrtav na stepeništu pod nerazjašnjenim okolnostima.

Ovaj jezivi dvorac, koji ima 344 prozora, tri sprata sa velikim brojem soba, nalazi se na imanju veličine 62 hektara. Ovo navodno nije prva verzija dvorca, budući da je potpuno izgoreo 1889. i ponovo je restauriran.

Unutar ovog zamka godinama niko nije ulazio, sve dok fotograf iz Norveške nije odlučio da se sa svojim prijateljem ušunja u ovu velelepnu građevinu. Sobe su pune raskošnog nameštaja, mermerne stepenice stoje netaknute još iz perioda kada su postavljenje, a ono što baca senku na ovu raskoš je prašina koja je svuda prisutna, budući da imanje niko ne održava.

Ono što je nekada bila soba za presvlačenje sada je prostorija zatrpana paučinom i pepelom iz kamina. Veliku pažnju privlači i dečja soba u kojoj je osim ruševina i prevrnutog nameštaja ostao da stoji jedan dečji konjić za ljuljanje.

Norveški fotograf ispričao je za medije kako je izgledala njegova poseta ovom dvorcu. On je morao da se parkira daleko od zamka i kroz tunele ispod imanja da pokuša da uđe unutra. Posle četiri neuspela pokušaja, konačno je uspeo da uđe u zamak, presnosi The Sun.

- Videti eksterijer dvorca uživo prvi put u životu bilo je neverovatno iskustvo za mene. Ovo je i više nego što sam očekivao da ću videti. Potkrovlje je u najlošijem stanju, ostala dva sprata nisu toliko oštećena - rekao je fotograf.

On je oko dva i po sata lutao zamkom i fotografisao ga pre nego što je čuo da automobil kruži oko zamka.

- Svesni smo da čuvari obilaze zamak, ali smo isto tako bili sigurni da nas nisu primetili i da nismo za sobom ostavili nikakve tragove. Malo smo se primirili i automobil je ubrzo otišao, ali su se vratili posle 15 minuta. Tada je jedan od njih gurnuo merdevine kroz jedan prozor, nikada se nisam toliko uplašio - kaže fotograf.

Njih su čuvari ubrzo pronašli, a policija je fotografa i njegovog prijatelja odvela sa imanja.

Mulbaks dvorac izgrađen je po naredbi markiza Osvalda de Čestlera. Veruje se da je zamak izgoreo, a zatim ponovo restauriran 1889. godine. Do 2007. godine ga u njemu je živela grofica Nadin de Spoelberč, a u septembru 2015. godine kupio ga je Herman Govert.

Video: Palata izgubljenih šansi: Mesto mogućeg spasa carske Rusije i inspiracije demokratije u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA