≫ 

"Brodovi duhova" isplivali nakon 76 godina: Potopljeni su tokom bitke za Ivo Džimu

Seizmička aktivnost vulkana Suribahi je decenijama kasnije podigla morsko dno, samim time i brodove

  • 0
Ivo Džima ostrvo zastava Foto: Pixabay.com

Čak 24 broda koja su potopljena u toku bitke za Ivo Džimu, u kojoj su se Amerikanci i Japanci sukobili u poslednjim mesecima Drugog svetskog rata, isplivala su sa morskog dna na obalu zbog aktivnog vulkana Suribahi.

Satelitski snimci japanskog All Nippon Newsa pokazuju ostatke olupina 24 transportna broda koja su Amerikanci u ratu premestili na zapadni deo Ivo Džime kako bi im poslužili kao osnova za formiranje luke koje na ostrvu tada nije bilo. Oni su štitili američke brodove s kojih su Amerikanci iskrcavali vojnike, naoružanje i opremu.

Seizmička aktivnost vulkana Suribahi je decenijama kasnije podigla morsko dno, samim time i brodove, prenosi Daily mail.

Ostrvo nije naseljeno, ali je okupirano japanskim oružanim snagama koje su tamo od 1958. godine, kada su Amerikanci vratili ostrvo pod upravu Tokija.

Pepeo se proširio na sve veću površinu mora, a čini se da vulkanska aktivnost još nije završila.

- Postoji mogućnost velike erupcije na Ivo Džimi - poručio je za All Nippon News Setsuja Nakada, direktor državnog Centra za istraživanje vulkana.

Do sada je na Ivo Džimi zabeleženo najmanje 10 erupcija, a poslednja se dogodila 1982. godine. Prema istraživanju Univerziteta Oregon, samo ostrvo se od 1952. godine izdiglo za najmanje 10 metara zbog vulkanske aktivnosti.

Suribahi je 10. najopasniji vulkan u Japanu.

Bitku za Ivo Džimu dobili su Amerikanci. Osvojili su ostrvo na kojem je poginulo više od 7.000 američkih i oko 18.000 japanskih vojnika.

Bitka je najpoznatija po čuvenoj fotografiji američkih marinaca koji na vrhu Suribahija podižu zastavu SAD.

Video: Brod duhova na hridima smaragdnog ostrva: Nije bajka nego vest jutra u Irskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA