≫ 

Vlasnica fabrike slavnih bombona rodnom gradu ostavila milionsko nasleđe

Ukupno 41,4 miliona funti ostavljeno je fondaciji Lofthaus, koju su Dorin i njena porodica osnovali 1994. godine za obnovu svog rodnog grada

  • 3
Novac

Foto: Pixabay.com

Grad na obali Engleske primio je donaciju od 41 milion funti od žene koja stoji iza svetski poznatog brenda bombona - Fisherman's Friend.

Naime, preduzetnica Dorin Lofthaus, koja je umrla u martu u 91. godini, ostavila je svoje bogatstvo dobrotvornoj organizaciji koja nastoji da razvije njen rodni grad Flitvud, prenosi BBC.

Gradska skupština Flitvuda opisala je ovu donaciju "neverovatnom", rekavši kako su "preplavljeni velikodušnošću" ove žene.

- To je neverovatna količina novca - rekla je potpredsednica gradske skupštine Meri Stirzaker.

- Nadamo se da će fonadicija zajedno s nama naći projekte koji će gradu koristiti u godinama koje dolaze. Moramo zadržati Flitvud na karti. Nadam se da će ovo dovesti više posetioca našem gradu - poručila je.

Ukupno 41,4 miliona funti ostavljeno je fondaciji Lofthaus, koju su Dorin i njena porodica osnovali 1994. godine za obnovu svog rodnog grada, a od 1990-ih, donirali su već milione funti za finansiranje projekata zajednice u Lankaširu.

Inače, još davne 1865. farmaceut Džejms Lofthaus iz Fllitvuda napravio je tečnost od mentola i eukaliptusa koja je ribarima pružala trenutno ublažavanje problema uzrokovanih dugotrajnom izloženošću hladnoći i ledenim olujama.

Budući da nošenje tečnosti u staklenim bocama na nemirna mora nije bilo jednostavno, Džejms je stvorio bombonu od te iste tečnosti koji je olakšao njihov transport. Tek 1967. porodica je počela da prodaje bombone po prodavnicama u okolnim gradovima severozapada iz svog kombija.

Godine 1974. bombone su se prvi put počele izvoziti izvan Engleske, a Fisherman's Friend i dalje proizvodi punom parom i to preko pet milijardi bombona godišnje.

Nakon smrti Lofthaus, koja je tokom života nekoliko puta bila nagrađivana za svoj dobrotvorni rad, stanovnici grada zatražili su da se izgradi spomenik u njenu čast.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • nikolas

    23. oktobar 2021 | 09:03

    U SVETU IMA JOS DIVNIH LJUDI HVALA GOSPODU BOGU !!!

  • Realno

    23. oktobar 2021 | 10:37

    Ajd da vidimo nekog Srbina da prati njen primer ! Pa malo morgen što je neko reko .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA