≫ 

Zašto su komunisti ovog ustašu jurili po Italiji, a na smrt osudili i obesili baš u Banjaluci

Ime Viktora Gutića najcrnjim slovima je upisano u istoriju Banja Luke i čitave Bosanske Krajine, a njegovi se zločini još uvek pamte. Ali ne sme se zaboraviti ni kako je priveden licu pravde ni kako je za svoja zlodela odgovarao

  • 7
Ustaše odvode narod posle ofanzive na Kozaru (kod Bosanske Dubice) juna 1942.

Ustaše juna 1942. odvode narod kod Bosanske Dubice, posle ofanzive na Kozaru. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Nepoznati autor

Viktor Gutić je po mnogo čemu tipičan primer nacionalističkog, u njegovom slučaju ustaškog zločinca: mali i nebitan čovek pre rata, pun kompleksa niže vrednosti, tokom njega pokušao je da ih izleči na njemu jedini zamislivi način — tako što će preuzeti ulogu arbitra života i smrti.

Rođen je 23. decembra 1901. u Banjaluci, gde je završio gimnaziju. Studirao je pravo u Zagrebu, i 1938. postao advokat; pojedini izvori navode da je radio u advokatskoj kancelariji nekog Srbina, koji mu je čak navodno pomogao i da otvori svoju firmu, ali pošto se ime tog čoveka u izvorima ne pominje, skepsa je jedina razumna mera.

Ali mnoge druge stvari vezane za život i nedelo Viktora Gutića su pouzdano utvrđene. Tako se zna da je bio zatrovan nacionalizmom daleko pre rata; budući da je bio Hrvat, bio je zatrovan hrvatskim nacionalizmom, ali svi nacionalizmi se ispoljavaju na isti način i imaju iste posledice, samo im je identitetski predznak različit.

NDH, Nezavisna država Hrvatska, Zagreb

Zagreb 10. aprila 1941. posle proglašenja tzv. Nezavisne Države Hrvatske. Foto: Wikimedia

Prvo je bio sekretar mesnog a član regionalnog rukovodstva Hrvatske republikanske seljačke stranke, ali pošto se Stjepan Radić 1925. pomirio s monarhijom i izbacio republikanski predznak iz imena partije, prešao je u Hrvatsku federalističku seljačku stranku Anta Trumbića.

Po zavođenju Šestojanuarske diktature, postaje pristalica Anta Pavelića i njegovog novog pokreta nazvanog „Ustaše — Hrvatska revolucionarna organizacija”. Takođe je osnovao banjalučki ogranak Hrvatske nacionalne omladine, koja je širom zapadnih delova Kraljevine Jugoslavije ulazila u ulične sukobe s pripadnicima Orjune (Organizacija jugoslovenskih nacionalista).

Više puta je robijao (uglavnom zbog deljenja ustaških letaka), a najveća zatvorska kazna mu je 15 meseci iz 1932. godine, koju je odslužio u Sremskoj Mitrovici. Posle toga se dodatno aktivira u pokretu, pa u Vrbaskoj banovini radi na organizovanju ustaša. Nakupivši se besa i mržnje — a pošto je šovinizam neizbežna posledica svakog nacionalizma — krivce je pronašao u svakom Srbinu s one strane Drine.

Mobilisan je pred Aprilski rat, ali je prirodno dezertirao 11. aprila, dan nakon proglašenja tzv. NDH. Otišao je pravo u u Zagreb, gde je imenovan za poverenika bivše Vrbaske banovine, te ustaškim stožernikom; kasnije je obavljao čitav niz funkcija u Banjaluci i Bosanskoj Krajini, a bio je i veliki župan Pokuplja (tzv. NDH je bila podeljena na velike župe; sedište ove je bilo u Karlovcu).

Bio je glavni organizator genocida i etničkog čišćenja nad Srbima na prostoru Bosanske Krajine; sve njegove zločine je nemoguće nabrojati, ali ilustracije radi, krajem jula i početkom avgusta 1941. bio je na svom području glavni planer Ilindanskog pokolja, kao i zloglasnog Masakra u Drakuliću, Šargovcu i Motikama u okolini Banjaluke, kada je 7. februara 1942. ubijeno 2.300 Srba, od čega 551 dete.

Naravno, kakav bi to nacionalista bio, kad ne bi krao. Pošto tada nije bilo veš-mašina i televizora kao devedesetih, od banjalučkih Srba je otimao nepokretnosti i vrednu pokretnu imovinu onog doba (dragulje, nameštaj, umetnine i retke električne aparate), kao i namirnice; nešto je zadržavao, a nešto davao rođacima, drugim ustašama i ustaškim pristalicama, naravno, često u zamenu za mito.

Avgusta 1941. je naredio rušenje Sabornog hrama Svete Trojice, sagrađenog krajem dvadesetih, kako bi na tom mestu podigao spomenik Antu Starčeviću; tom prilikom je rekao: „Ova prkos-zgrada i srpska bogomolja, kojoj ovdje nikad nije bilo mjesto, koja nam je godinama bola oči, garantujem Vam da više ni ona niti ma koja njihova vragomolja, ma gdje bila u hrvatskoj državi, neće postojati”.

Saborni hram crkva Hrista spasitelja, Banja Luka

Avgusta 1941. ustaše su u Banjoj Luci porušile Saborni hram Svete Trojice, sagrađen dvadesetih godina. Za vreme komunista je šezdesetih sagrađen novi hram istog naziva i gotovo istog izgleda, 300 metara dalje. 2009. je na starom mestu dovršena gradnja ovog, novog sabornog hrama prvobitnog izgleda, samo sada posvećenog Hristu Spasitelju. Foto: Shutterstock

Poput ostalih ustaša, i Gutić je proganjao, hapsio i ubijao Hrvate i Bošnjake koji nisu podržavali ustaški režim („Svaki onaj Hrvat, koji se danas zauzimlje za naše dojučerašnje neprijatelje, ne samo da nije dobar Hrvat, nego je protivnik i ometač unaprijed smišljenoga, dobro proračunatog plana za čišćenje naše Hrvatske od neželjenih elemenata”), ali je pre svega targetirao Srbe.

30. maja 1941. na ustaškom zboru u Sanskom Mostu je rekao: „Nema više srpske vojske! Nema više Srbije! Nema gedža, naših krvopija, nestalo je dinastije Karađorđevića, a i kod nas, uskoro, drumovi će poželjet Srbalja, al' Srbalja više biti neće.

Izdao sam drastične naredbe za njihovo potpuno ekonomsko uništenje, a slijede nove za potpuno istrebljivanje. Ne budite slabi ni spram jednoga. Držite uvijek na umu da su to bili naši grobari i uništavajte ih gdje stignete, a blagoslov našeg poglavnika i moj vam neće uzmanjkati.”

Nakon sloma tzv. NDH pobegao je u Italiju. Na sreću pravde, dok je u jednom restoranu na Trgu Svetog Marka u Veneciji sedeo sa svojim saradnikom Vilkom Butorcem, prepoznao ga je banjalučki Jevrejin Mosko Kabilj, predratni arhivar Vrbaske finansijske direkcije, koji je početkom rata izbegao u tada italijanski Split, odakle je svojim sunarodnicima pribavljao lažna dokumenta za bekstvo.

NDH, Nezavisna država Hrvatska, Jasenovac

Zversko ubijanje Srba u tzv. NDH. Foto: Wikimedia/Jewish Historical Museum, Belgrade

Kabilj je odmah zaustavio prvu savezničku patrolu na ulici, koja ih je uhapsila, da bi potom nadležne ubedio da se radi o teškim ratnim zločincima, zbog čega su zadržani u pritvoru (hvala mu). Ovo se najverovatnije desilo 29. jula 1945. godine, ali Jugoslavija nije obaveštena, i naše su vlasti tek posredno, krajem oktobra, saznale da su Gutić i Butorac u Italiji.

I to na krajnje neobičan način: Državna komisija za ispitivanje zločina okupatora i njihovih pomagača (DK) došla je u posed fotografije na kojoj njih dvojica hrane golubove na Trgu Svetog Marka. DK zbog toga ubrzava proces i 9. novembra formalno proglašava Gutića i Butorca ratnim zločincima.

Gutića se teretilo za „izdaju, prinudno raseljavanje stanovništva, rušenje crkava, masovna ubistva i pokolje, mučenja, teror, pljačke, paljevine, saradnju sa okupatorom i borbu protiv NOP-a”, uz posebnu napomenu da je počinio „bezbroj gornjih zločina nad srpskim stanovništvom” (da su komunisti skrivali etnički identitet žrtava, čak i zločine, velika je laž srpske revizionističke istoriografije).

Ustaše odvode Srbe na streljanje, Banija 1942

Ustaše odvode Srbe na streljanje, Banija 1942. godine. Viktor Gutić s ovim verovatno nema nikakve veze, ali budući da se Banija oslanja na Bosansku Krajinu, nije nemoguć ni taj scenario. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / znaci.net / Muzej revolucije naroda Jugoslavije / Nepoznati autor / Mladifilozof

Navedena su bila imena 216 njegovih žrtava koja je DK do tog trenutka uspela da utvrdi, kao i bezimene brojke iz stravičnih pokolja izvršenih oko Banjaluke, Prijedora, Ključa i Sanskog Mosta, koja će utvrditi kasnije. 10. novembra DK je sve prosledila Josipu Smodlaki, šefu jugoslovenske delegacije pri savezničkom Savetodavnom veću za Italiju, koji je prosledio dalje.

Ali nedelje su prolazile, a Britanci, u čijem je pritvoru bio zajedno sa slovenačkim generalom Leonom Rupnikom (isporučen, osuđen i pogubljen u Ljubljani 1946) i četničkim vojvodom Dobroslavom Jevđevićem (tražen zbog kolaboracije i ubistava 1.716 hrvatskih i muslimanskih civila te pljačke najmanje 500 domaćinstava; Englezi ga nečujno pustili, umro 1962. u Rimu) — ćutali su.

DK je zbog toga izdala jedno oštro saopštenje objavljeno u „Borbi” i „Politici”, u kojem je napala savezničku administraciju u Italiji zato što „Gutić još nije predan našim vlastima” a „naši narodi očekuju i s pravom zahtevaju, da se ovaj krvnik preda našem narodnom sudu”, i zato što DK nema sopstvenu zasebnu delegaciju pri savezničkoj misiji u Italiji, za razliku od Nemačke i Austrije.

Sokolski dom, Banja Luka, Banjaluka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, BiH, Kraljevina Jugoslavija, Vrbaska banovina

Sokolski dom u Banjoj Luci, podignut krajem 1930-ih godina, bio je je zgrada u kojoj je 1947. održano suđenje Viktoru Gutiću, zloglasnom ustaškom stožerniku. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Darko Gavric

Forin ofis je odgovorio protestnom notom našem ministarstvu, koje je ukorilo DK, ali od Britanaca istovremeno zatražilo informaciju o Gutiću; sama DK je odbacila ukor ministarstva, a britansku notu nazvala neosnovanom, zato što ćute umesto da razreše nedoumicu oko Gutićevog statusa: da li je u zatvoru u Tarantu, ili je slobodan čovek koji hrani golubove po Veneciji.

Državna komisija je ovom burom svakako ubrzala postupak izručenja Viktora Gutića (Vilko Butorac je već bio pobegao iz pritvora, navodno tako što je podmitio stražare), koji je ubrzo stigao u Jugoslaviju, prvo u Zagreb pa potom u Banjaluku. Prvobitno je bio u nadležnosti Okružnog suda u Banjoj Luci, ali je predmet preuzeo Vrhovni sud BiH iz Sarajeva.

No, nije mu se sudilo u Sarajevu. Nova vlast je odlučila da je simbolički važno, a i jedino pravedno, da mu se sudi tamo gde je počinio najveće zločine, pa se suđenje odigralo u Sokolskom domu u Banjaluci, gde se na optuženičkoj klupi našao skupa sa svojim bivšim bliskim saradnicima, banjalučkim župnikom Nikolom Bilogrivićem i Feliksom Neđeljskim.

Osuđen je na smrt vešanjem (druga dvojica streljanjem). Pošto je Prezidijum Narodne skupštine odbio njihove molbe za pomilovanje, kazne su bez odlaganja izvršene. Gutić je pogubljen 20. februara 1947. u pet ujutru, na mestu na kojem se danas nalazi banjalučko naselje Borik.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ja

    24. oktobar 2021 | 09:46

    I tito natera Srbe da sve zaborave i budemo braca... Koliko smo mi glup narod milion nam dokaza u istoriji kazuje

  • Perke

    24. oktobar 2021 | 09:06

    Sitna riba... sto nisu jurili Pavelica? Kakav su dogovor imali vrh crvene i ustaške. bande?

  • Đorđe

    24. oktobar 2021 | 11:15

    Kamo sreće da su svi ustaški zlikovci ovako završili, od najvećeg krvnika pavelića pa na dalje, slava i hvala Blagoju Jovoviću!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA