Otkrivene rimske skulpture na trasi brze železnice

Dve kompletne skulpture koje liče na muškarca i ženu, kao i glava deteta, pronađene su u napuštenoj srednjovekovnoj crkvi u Bakingemširu

  • 0

Arheolozi su otkrili "zapanjujući" skup rimskih skulptura na trasi brze železničke mreže HS2 u Britaniji, čija je prva faza između Londona i Birmingema trenutno u izgradnji.

Dve kompletne skulpture koje liče na muškarca i ženu, plus glava deteta, pronađene su u napuštenoj srednjovekovnoj crkvi u Bakingemširu, navodi BBC.

Otkrića u staroj crkvi Svete Marije u Stouk Mandevilu poslata su na specijalističke analize.

Dr Rejčel Vud, vodeći arheolog kompanije "Fusion IV" koja izvodi radove na HS2, rekla je da su to "stvarno retki nalazi u Velikoj Britaniji".

- Pronaći jednu kamenu glavu ili jedan skup ramena bilo bi zaista zapanjujuće, ali imamo dve kompletne glave i ramena, kao i treću glavu - izjavila je Vud.

Ona je dodala da su skulpture veoma važne za arheologiju.

- Zapravo nam pomažu da promenimo naše razumevanje ove lokacije pre nego što je srednjovekovna crkva izgrađena - rekla je Vud.

Šestougaoni stakleni rimski vrč je takođe otkriven sa velikim komadima koji su još uvek netaknuti, uprkos tome što je bio u zemlji, kako se smatra, više od 1.000 godina.

Arheolozi su radili na lokalitetu i oko 3.000 tela je uklonjeno iz crkve, koja datira iz 1080. godine, i biće ponovo sahranjena na drugom mestu.

Otkako su radovi počeli 2018. godine, otkriveni su dobro očuvani zidovi i strukturne karakteristike crkve, zajedno sa neobičnim rezbarijama u kamenu i srednjovekovnim grafitima, uključujući oznake za koje se veruje da su sunčani satovi.

Veruje se da je lokacija korišćena kao rimski mauzolej pre nego što je izgrađena normanska crkva.

Video: Zoran Mojsilov završava skulpturu Krilatog konja

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA