Otkriven misteriozni kupac sa aukcije: Za originalni primerak ustava SAD-a dao 43 miliona dolara

Radi se o jednom od 500 štampanih kopija dan pre potpisivanja, a milijarder koji ga je kupio, odlučio je da će taj primerak Ustava biti dostupan za razgledanje svima

  • 0
Ustav SAD aukcija Foto: Tanjug/AP

Aukcijska kuća otkrila je u petak identitet kupca jako retkog originalnog primerka Ustava Sjedinjenih Američkih Država za rekordnih 43 miliona američkih dolara - milijardera koji će ga pozajmiti muzeju kako bi moglo da ga vidi što više ljudi.

Kenet Grifin (53), glavni izvršni direktor hedž fonda Citadel iz Čikaga, oborio je svetski rekord kupivši na aukciji u četvrtak dokument iz 1787, objavila je aukcijska kuća Sotheby's, koja je organizovala prodaju.

Njegovo bogatstvo procenjuje se na gotovo 21 milijardu američkih dolara, po Forbsu, po čemu je 47. najbogatiji Amerikanac. Citadel upravlja imovinom vrednom 40 milijardi dolara, po tom časopisu.

Grifin je ponudio više od grupe od 17.000 ulagača u kriptovalute, ConstitutionDAO, koji su prikupili 40 miliona dolara ne bi li kupili dokument, prenosi Hina.

Grifin će Ustav pozajmiti besplatno muzeju "Crystal Bridges" u Bentonvilu u Arkanzasu, koji će ga takođe izložiti besplatno za posetioce, navodi Sotheby's.

- Američki Ustav sveti je dokument koji sadrži prava svakog Amerikanca i svih koji to žele da budu - istakao je Grifin u saopštenju koje je objavila aukcijska kuća.

Dodao je da će taj primerak Ustava biti dostupan za razgledanje svim Amerikancima i posetiocima muzeja.

Sotheby's navodi da je taj primerak jedan od samo 13 preživelih primeraka Ustava, koji su 17. septembra 1787. u  Filadelfiji potpisali utemeljitelji SAD uključujući Džordža Vašingtona, Bendžamina Frenklina i Džejsma Medisona.

Primerak je verovatno jedna od 500 štampanih kopija dan pre potpisivanja.

Još samo jedna kopija Ustava SAD-a u privatnom je vlasništvu. Reč je o američkoj kolekcionarki Doroti Taper Goldmen.

Vrednost dokumenta prošlog je septembra procenjena na između 15 i 20 miliona dolara. Na kraju je prodata za više nego dvostruko više i to za samo osam minuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA