Radioaktivnost u Černobilju smanjena za 47 odsto: Za 5 godina bi sve moglo da se oporavi?

Turisti danas mogu da posete Černobilj. Bilo bi potrebno najmanje 24.000 godina da se radioaktivna kontaminacija prirodno raspadne, međutim, nova tehnologija mogla bi da skrati to vreme na samo pet godina

  • 3
Černobilj Foto: Tanjug/AP

Exlterra, švajcarska kompanija fokusirana na proizvodnju i komercijalizaciju održivih tehnoloških rešenja za okolinu, udružila se s ukrajinskom firmom "SSE Ecocentre" zaduženom za radijaciju u Černobilju i zajedničkim snagama su uspeli da smanje radioaktivnost tla i vazduha, prenosi Klix.

Tehnologija pod nazivom Nucleus Separation Passive System (NSPS) testirana je na području od deset hiljada kilometara između novembra 2019. i septembra 2020. godine, a na kraju tog perioda nivo kontaminacije tla radijacijom smanjen je za 37 odsto, a vazduha za 47 odsto.

Turisti danas mogu da posete Černobilj, ali će biti potrebno najmanje 24.000 godina da se radioaktivna kontaminacija prirodno raspadne. Međutim, nova tehnologija kompanije Exlterra mogla bi da skrati to vreme na samo pet godina, barem tako pokazuju podaci testiranja.

NSPS tehnologija koristi koncepte fizike čestica i nuklearne energije bez upotrebe hemikalija ili ekološki štetnih materijala kako bi se uhvatila u koštac s teškom radijacijskom kontaminacijom i ubrzala razgradnju radioaktivnih elemenata.

Tehnologija koristi čestice velike brzine poznate kao pozitroni kako bi usmerili ovu prirodnu silu prema radioaktivnim izotopima u tlu i razbila veze koji ih drže zajedno.

Proces se odvija bezbedno ispod površine tla, te se radioaktivnost ne ispušta u zemlju ili vazduh.

Jednom kad pozitron dođe u kontakt s radioaktivnim izotopom, on se ponovo spaja s elektronom i anihilira radioaktivnu materiju natrag u prvobitno stanje.

Metodologiju i proces merenja sprovodi SSE Ecocenter, a nivo radijacije meri se sa distance od pet centimetara i jednog metra od tla, dok se uzorkovanje tla vrši na dubini od 100 centimetara ispod površine. Radionuklidi izmereni u tlu su bili cezij, stroncij i americij.

Kompletni rezultati eksperimenta tek treba da budu objavljeni, ali je projekat na dobrom putu, te bi se stanje trebalo vratiti na početne ili prirodne nivoe pet godina nakon završetka instalacije, otkrio je direktor Exlterre Frank Miler.

Ovi rezultati su izvanredni. Prvi put u 35 godina tehnologija je uspela značajno da smanji nivo radioaktivnosti u tlu i zraku. Ovo je prava nada za celo područje - rekao je generalni direktor tvrtke SSE Ecocentre Sergij Kireiev.

Miler je kazao da će 12-mesečno smanjenje nivoa radioaktivnosti omogućiti povratak prvobitnog stanja okoliša za pet godina.

- Nastavićemo da nudimo naše usluge kako bismo pomogli Černobilju, a želimo brzo da ponudimo naše rešenje i drugim problematičnim područjima širom sveta, uključujući nuklearnu elektranu Fukušima u Japanu. Možemo da izbegnemo ispuštanje radioaktivne vode u okeane i spreči novu ekološku katastrofu - dodao je on.

Predsednik Exlterre Endru Niemcik je istakao da je ono što se nekad činilo nemogućim danas moguće.

- NSPS je invoacija koja omogućava pozitronima da prirodno ubrzavaju u pasivnom sisitemu kako bi uklanjali kontaminirana područja. Koristi obnovljive izvore energije prisutne u prirodi da značajno ubrza prirodni proces razlaganja zagađivača u tlu. To je ono što čini ovaj izum jedinstvenim, jer koristi prirodnu energiju za rešenje problema industrijskog zagađenja bez oslanjanja na hemijske zamene ili manipulacije tla - objasnio je predsednik Exlterre, prenosi Klix.

Osim za tretiranje radioaktivnosti, NSPS tehnologija se može koristiti i za tretiranje drugih kontaminacija tla, kao što su teški metali.

Video: Kako danas izgledaju ruševine reaktora u Černobilju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Tihi

    7. decembar 2021 | 14:54

    Znaci sad je ko Zajecar.

  • Nikola

    7. decembar 2021 | 21:24

    Super ako je ovo istina. Trebalo bi ova Švajcarska kompanija da dodje i na Kosovo i Metohiju,kao i Bujanovac i Preševo gde se smatra da su bačene bombe sa osiromašenim uranijumom tokom NATO bombardovanja i agresije na tadašnju SR Jugoslaviju 1999 god. Smatra se da je taj region kontaminiran od NATO bombi te bi bilo jako dobro, idealno, da se smanji ozracenost zemlje, vazduha i vode ili još bolje da se neutrališe skroz radijacija.

  • Cika Velja

    7. decembar 2021 | 21:59

    Kad se ova inovacija usavrsi,nema vise razloga da se ustezemo od upotrebe nuklearnog naoruzanja u sukobima???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA