Markovo dvorište i ove godine je izvor praznične radosti: Sve blješti od lampica, a kuću čuva Deda Mraz

Praznični duh i ove godine caruje u domu Kovačića

  • 2
Dvorište, ukrasi, Hrvatska Foto: Marko Kovačić/Privatna arhiva

Druga godina u senci pandemije i nove rigorozne mere koje se uvode širom sveta kod mnogih su ugušile duh praznika. Gužvi na ulicama ima, pokloni se kupuju, ali čini se da je manje ukrasa nego prethodnih godina. Ljudi kao da su izgubili volju... Ipak, u domu Kovačića ne dozvoljavaju da ih jedna korona obeshrabri. Marko se i ove, kao i svake prethodne godine, pobrinuo da njegov dom odiše prazničnim duhom.

Ispred njegove kuće u Podravskim Sesvetima kraj Đurđevca i ovog decembra prolaznici zastanu da uživaju u čaroliji. Tu su lampice, tu su ukrasi, tu je štalica, a sada i Deda Mraz, pa i stolica, gde klinci mogu da se fotografišu.

Marko je ranije za Telegraf.rs pričao o tradiciji kićenja, koja u njegovoj porodici traje otkako zna za sebe. Još dok je bio mali, sa ocem je svake godine sređivao dvorište i kitio, kako bi sve bilo u božićnom ruhu.

Iz godine u godinu, ukrasa je bilo sve više, a kada je napunio 17 godina, naš mladi sagovornik je odlučio da kićenje kuće preuzme na sebe i već gotovo deset godina sa radošću svakog decembra postavlja lampice, ukrase i ostale džidžabidže koje donose duh praznika u ovo malo mesto.

Ove godine, kako nam otkriva, nije kupovao nove ukrase. Od posla nije stigao... Ali je zato svakog popodneva uspeo da izdvoji po nekoliko sati da okači više od 15.000 lampica i poređa bogatu kolekciju ukrasa.

I on vidi da je praznični duh "splasnuo".

- Kao da ga nema više, valjda zbog cele ove situacije. Ove godine, osim moje, još samo su dve kuće okićene - kaže nam malo razočarano Marko.

Ipak, nada se da će 2022. godina biti bolja, pa da će se za praznike opet, kao nekad, radovati i slaviti.

Video: Pogledajte kako sijaju kuće okićene za Novu godinu širom planete: Srbija i svet pod lampicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Tatjana

    30. decembar 2021 | 13:19

    Prelepo. Svaka čast.

  • Nena

    31. decembar 2021 | 09:28

    Bravo i svaka čast za sve koji se dobrano potrude da okite svoju kuću i dvorište! Pozdrav svima a posebno okolini Jagodine! 💕

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA